Duurzaam graantransport Hoeksche Waard wint juryprijs Erfgoedparel 2024
De Stichting Molens Hoeksche Waard (juryprijs) en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee (publieksprijs) hebben de Erfgoedparel 2024 gewonnen. De erfgoedvrijwilligersprijs van Zuid-Holland werd uitgereikt tijdens de Erfgoeddag op 15 november. De Erfgoedparel is een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.
Uit 20 nominaties die het Erfgoedhuis Zuid-Holland ontving, heeft de jury gezocht naar projecten waarin duurzaamheid een belangrijke rol heeft. Er is gekozen om het begrip ‘duurzaamheid’ hierbij breed in te steken; energiebesparing, het bewaren en doorgeven van gebruiken of verhalen of het duurzaam beheren van een erfgoed locatie – dit alles is duurzaamheid.
Er is daarom vooral gekeken naar projecten waarbij op een creatieve of (het liefst) vernieuwende manier aandacht werd besteed aan het doorgeven en bewaren van erfgoed. De juryprijs is gewonnen door Stichting Molens Hoeksche Waard met het project Duurzaam Graantransport Hoeksche Waard.
Sinds april 2022 vervoert de historische tjalk ‘Vrijbuiter’, eigendom van schipper Wiebe Radstake, Zeeuwse tarwe voor de korenmolens van Puttershoek, Goidschalxoord, Mijnsheerenland, Westmaas en ‘s-Gravendeel. Om het transport zoveel mogelijk duurzaam en historisch uit te voeren, wordt het graan dan vanuit de haven van Puttershoek per paard en wagen (of bij slecht weer met een historische vrachtwagen) bij de verschillende molens gebracht.
In juni van dit jaar is er weer zo’n graantransport georganiseerd en toen werd de vracht begeleid en gecontroleerd door de historische werkgroep van de Oranjemarechaussee uit Arnhem, gekleed volgens de traditie van 1920-1930. Voor volgend jaar staat ook weer een historisch graantransport op het programma.
De vakjury van de Erfgoedparel 2024 had veel waardering voor de eenvoud van dit project: herstel de oorspronkelijke keten en duurzaamheid volgt. Het bijzondere verhaal en het stimuleren van vakmanschap onder verschillende ambachten is een grote meerwaarde.
Met 800 stemmen – maar liefst 40 procent – van in totaal 2100 stemmen wist Streekmuseum Goeree-Overflakkee de publieksprijs te winnen met het project De Watersnood van 1953 door kinderogen. In dit project, waarin immaterieel erfgoed centraal staat, gaan vrijwilligers in gesprek met de laatste generatie ooggetuigen van de watersnoodramp. De jury had veel waardering voor de inclusieve insteek van het project en de rol van de vrijwilligers hierin.