Korenmolen ’t Vliegend Hert in oude glorie hersteld
De korenmolen ’t Vliegend Hert is bij een ingrijpende restauratie in het afgelopen jaar in oude glorie hersteld. De molen wordt op 21 augustus a.s. feestelijk opnieuw in gebruik genomen.
De korenmolen op de ’s-Gravendeelse Molendijk dateert uit de jaren 1862/63 en is met zijn 22 meter hoge muurwerk de hoogste stellingkorenmolen van de Hoeksche Waard. De molen moest in maart 2022 buiten bedrijf worden gesteld, nadat bij een onderzoek was gebleken dat de kwaliteit van de constructie en het laswerk van de roeden gebreken vertoonden.
In oktober vorig jaar begon de ingrijpende restauratie, waarbij o.a. in februari van dit jaar nieuwe roeden werden aangebracht en het wieksysteem werd vervangen. De opknapbeurt omvatte verder o.a. het herstel van metselwerk, voegwerk en gietijzeren vensters, het herstel van het gaande werk (de aandrijflijn) en restauratie van de stelling.
Een bijzonder element bij dit project was de reconstructie van het zg. “Dekker”- stroomlijnsysteem op de wieken, waardoor de molen bij geringe wind toch op windkracht kan malen. Dit systeem werd tussen 1934 en 1969 ook al toegepast bij de wieken van deze molen. De restauratie van ’t Vliegend Hert is uitgevoerd door de molenbouwers van de Restauratie Werkplaats in Schiedam.
De kosten van het karwei komen uit op circa € 245.000. Dat bedrag is bijeen gebracht door subsidies van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Hoeksche Waard, de Vereniging De Hollandsche Molen en de Stichting Molens Hoeksche Waard zelf en door sponsorbijdragen van een groot aantal culturele fondsen. Daarbij o.a.: het Cultuur Fonds, Dinamo Fonds, JE Jurriaanse Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds, Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, de Van de Mandele Stichting en de olie- en verffabriek Vliegenthart. De restauratie werd verder mogelijk gemaakt door inzet van de molenaar en vrijwilligers en door de steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Bij de feestelijke her ingebruikneming van de molen op woensdag 21 augustus zal wethouder Harry van Waveren (Cultuur & Erfgoed) samen met de molenaar Floris van Hoogstraten de vang (de rem op de wieken) lichten. Dat gebeurt die ochtend om 11.00 uur. Na de officiële gebeurtenissen en de toespraken is er voor de genodigden en belangstellenden gelegenheid de molen te bezichtigen en zijn er voor de jeugd die deelneemt aan een kleurwedstrijd gratis pannenkoeken. Ook de Historische Vereniging ‘s-Gravendeel is aanwezig en er zijn stands met molenproducten en informatie.