Plaats: Heinenoord
Locatie: Museum Hoeksche Waard, Boerderij Oost-Leeuwenstein, Dorpsstraat 13, 3274 BB Heinenoord
Begindatum: 18 juni 2022
Aanvangstijd: 10:00
Einddatum: 19 juni 2022
Eindtijd: 16:00

Stichting Archeologie Hoeksche Waard (SAHW) en Museum Hoeksche Waard organiseren ook dit jaar samen op de Archeologiedagen – zaterdag 18 en zondag 19 juni – het Big Bag Project, ook wel BIGBAGGEN genoemd.

Kinderen en volwassenen zijn van harte welkom om, coronaproof, te helpen zoeken naar ‘schatten’ in de aarde en klei van een vijftiende-eeuwse afvallaag uit het middeleeuwse Strijen. Deze grond werd veiliggesteld na graafwerkzaamheden in 2015 en opgeslagen in maar liefst 26 Big Bags. Dit zijn hele grote zakken, die ook voor de afvoer van puin (bouwafval) worden gebruikt. Al jaren is de SAHW bezig deze grond schepje voor schepje minutieus te doorzoeken: het zogenaamde BIGBAGGEN.

Tal van vrijwilligers, maar ook schoolkinderen en geïnteresseerde volwassenen, hebben intussen heel wat belangrijke vondsten gedaan: een insigne van een bedevaartganger naar Compostella, grote en kleine stukken leer, botten van dieren, een mondharp en onlangs nog een bronzen rijgnaald met oorlepeltje.

Lekker buiten, uit de wind en droog, helpen vrijwilligers met het uitpluizen van de grond; zij geven uitleg en laten verbazingwekkende vondsten zien van dit unieke project. Bij goed weer is er, voor kinderen, ook gelegenheid tot spelen van oudhollandse spelletjes. Bovendien is in het nabijgelegen Hof van Assendelft, de opstelling van archeologische schatten uit de Hoeksche Waard van de prehistorie tot en met de middeleeuwen te bezichtigen.

Het museum en de SAHW werken ook aan een nieuwe vaste presentatie over archeologie in de Hoeksche Waard. Misschien komen jullie vondsten in 2023 wel in het museum te liggen, want dan moet deze opstelling klaar zijn.

Dus, lijkt het je leuk om als ‘archeoloog’ zelf te BIGBAGGEN, dan bent je van harte welkom! Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

De archeologiedagen zijn op het terrein van Museum Hoeksche Waard, Boerderij Oost-Leeuwenstein, Dorpsstraat 13, 3274 BB Heinenoord
Zaterdag 18 juni 10:00 – 16:00 en Zondag 19 juni 13:00 – 16:00

Toegangsprijs:

Overige informatie:

Comments are closed.