Plaats: Oud-Beijerland
Locatie: Bibliotheek Oud-Beijerland Oude Raadhuis
Begindatum: 3 juni 2022
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum:
Eindtijd: 21:30

Het hoogtepunt van kunst en cultuur, geraffineerde charme, schoonheid en romantiek. Wie denkt dan niet aan Parijs? Een eeuw geleden, in de jaren twintig, keken onze (over)grootouders ongetwijfeld met grote ogen naar die vibrerende stad. Op 3 juni vertelt kunsthistorica Willy Atema alles over het hoe en waarom in een vlammende presentatie over de roerige jaren twintig. Aanvang 19.30 uur in Oud-Beijerland in het Oude Raadhuis.

Toegangsprijs: € 8,50 (plusabonnement), € 10 (basisabonnement), € 11,50 (niet-leden)

Overige informatie:

Parijs, dè ville lumière van het Europese (artistieke) leven. Vanaf het begin van de eeuw al het onbetwiste centrum van de kunst, van de mode, van het uitgaansleven, van de wéreld. Echt nergens zoveel cabarets et music-halls. De stad hangt vol affiches van Toulouse Lautrec: Le Chat Noir, Moulin de la Galette, de Moulin Rouge … De eerste wereldoorlog met aansluitend de Spaanse Griep brengt groot leed, maar de wens om dat zo snel mogelijk te vergeten is alom. De stad bruist opnieuw, ook door de instroom van Zwarte Amerikaanse muzikanten en de ritmes die ze meebrengen: de charleston en JAZZ! Tussen 1920-1929 zijn het de Roaring Twenties/Les années folles!

In 1925 bevestigt de Exposition internationale des art décoratifs een nieuwe populaire stijl: Art Deco. In de wereld van de kunst komen nieuwe wereldsterren op als de zelfbewuste, mondaine en vrijgevochten Tamara de Lempicka die openlijk affaires heeft met vrouwen èn mannen. Ze overvleugelt Piet Mondriaan en bijna ook Kees van Dongen. De ‘nieuwe’ vrouw/de ‘garconne’ draagt het haar in bob, danst als Josephine Baker de charleston, draagt la petite robe noire (en parels!) van Coco Channel, heeft parfum Nr. 5 achter de oren. Maar laat zich ook graag kleden door couturier charmeur Paul Poiret, want op zijn ‘1002 nachten’ mòet je gezien worden. Prachtig beeld- en authentiek geluidsmateriaal brengt deze periode compleet tot leven.

Spreekster Willy Atema is cultuurhistorica en verzorgt deze avond op 3 juni van 19.30 tot 21.15 in Bibliotheek Oud-Beijerland onder de vlag van kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ te Vlaardingen (www.kunstEnkunde.nl). Door de verhalen achter kunstwerken te delen leert ze je naar kunst kijken met een andere blik.

Aanmelden via onze website:
https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/actueel/agenda/Parijs-the-roaring-twenties.html

Comments are closed.