Zaterdag 27 november is het oogstdag in eigen tuin. Urgenda en ‘Meer Bomen Nu’ organiseren weer een landelijk evenement om overtollige boompjes op andere plekken opnieuw te planten. Ook in de Hoeksche Waard is er een inleverpunt.

In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet kan overleven omdat ze te weinig licht krijgt of omdat ze overbodig is. De campagne Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om de tuin in te gaan en zaailingen, stekken en slieten te verzamelen en in te leveren bij één van de 200 inleverpunten in het hele land. De verzamelde stekken zullen daarna weer beschikbaar worden gesteld om opnieuw te worden geplant in tuinen en op andere plaatsen waar ze wel bruikbaar zijn.

In de Hoeksche Waard is het inleverpunt opnieuw gevestigd op het erf van Piet Jansen, Maasdamseweg 10 ’s-Gravendeel. Jansen is voorzitter van de coöperatie HWDuurzaam. Op 27 november tussen 14.00 en 17.00 uur kan iedereen die zaailingen uit eigen tuin over heeft die op dit adres inleveren. Twee weken later, op zaterdag 11, kunnen belangstellenden die de zaailingen in hun tuin kunnen gebruiken, de boompjes weer ophalen.

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waar er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen ze in de versnipperaar of verbrandingsoven. Hetzelfde geldt voor veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde want elke tak van een vlier, wilg, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen. Meer Bomen Nu verzamelt deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed of ongewenst zijn. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller en samen vergroenen.

De ecologische crisis waar we in verkeren vereist een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie. Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen en burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. Corona beperkt ons in onze vrijheid, maar we kunnen wel veilig tuinieren in eigen tuin en zaailingen verzamelen. De actie ‘Meer Bomen Nu’ zorgt dat alle ongewilde zaailingen en stekken elders een kans krijgen. Vorig jaar werden bij deze actie ruim 5.000 zaailingen ingeleverd op 63 inzamelpunten.

Meer informatie: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing-dag

Comments are closed.