Plaats: Mijnsheerenland
Locatie: Laurentiuskerk
Begindatum: 10 december 2022
Aanvangstijd: 20:00
Einddatum:
Eindtijd:

Op zaterdag 10 december geeft Rien Donkersloot een orgelconcert in de Laurentiuskerk. Het programma staat in het teken van Advent en bevat werken van Bach, Bruhns, Distler en een improvisatie.

Toegangsprijs: € 8,- / kinderen tot 12 jaar gratis

Overige informatie:

Het Lutherse Adventslied ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ heeft al eeuwen diverse componisten geïnspireerd. De koraalmelodie heeft zeer oude wortels en de tekst van het lied gaat terug tot de vierde eeuw.
De Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns schreef een meesterlijke koraalfantasie over ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Het werk is een absoluut meesterwerk van deze jonggestorven componist. In het werk krijgt iedere koraalregel een eigen, fantasievolle behandeling. Johann Sebastian Bach nam in zijn Leipziger Choräle een drietal bewerkingen op over ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Rien Donkersloot vertolkt tijdens het concert de derde bewerking die een zeer uitbundig karakter heeft.
In de twintigste eeuw is het vooral de Duitse componist Hugo Distler geweest die een belangrijke compositie baseerde op ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Distlers belangrijkste inspiratiebronnen waren componisten uit de zeventiende eeuw. Oude vormen, zoals bicinium, trio en chaconne spelen dan ook een belangrijke rol in zijn compositie. Het werk bestaat uit vier delen: Een toccata (met een pedaalsolo erin), een reeks variaties, een chaconne, en als besluit wordt de toccata herhaald.
Na het werk van Distler besluit Rien Donkersloot zijn concert met een improvisatie over een Adventslied.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.
Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee. Opgeven vooraf is niet nodig.

Kijk ook op: www.musicalaurentius.nl of de website van Rien Donkersloot: www.riendonkersloot.nl

Comments are closed.