Plaats: Heinenoord
Locatie: Museum Hoeksche Waard locatie: Oost-Leeuwenstein
Begindatum: 8 juni 2019
Aanvangstijd: 13:00
Einddatum: 6 oktober 2019
Eindtijd: 17:00

8 juni t/m 6 oktober 2019 in Museum Hoeksche Waard

“Waar gaat het leven over? Eigenlijk gaat het leven toch nergens over?” Hij neemt het allemaal niet te serieus. Aris Roskam (1947) uit Strijen maakt kunst met humor. En wel in vier soorten: De bewegers, de witgoed-afdeling, gewone schilderijen en de voer- en vaartuigen. Zijn opleiding als vliegtuigbouwkundige is in veel van zijn werken terug te zien. Vaak bewegen zijn kunstwerken hetzij op stroom hetzij op windenergie hetzij met elastiekjes, en hij maakt er zelf filmpjes bij die de werking ervan uitleggen. Dat is wellicht iets dat hij van zijn werk als natuurkundeleraar heeft overgehouden: toelichten, uitleggen en altijd met gevoel voor humor. De ‘gewone’ schilderijen die hij maakt, veelal in olieverf en op paneel uitgevoerd, hebben vaak prachtige titels als “Suikerbietdialoog”, “Schaduwwerpende vlieg” en “Anti-emancipatorische afbeelding of vlindervangst.” De witgoed of kabouterachtigen, zoals hij dat noemt, zijn beelden, figuren van gips ,gegoten en vervolgens betekend en beschilderd.
Maar dat hij de wereld met humor bekijkt, wil niet zeggen dat er geen boodschap of verhaal in zijn werk zit. Al zijn werken hebben juist een concreet doel en zijn niet gemaakt voor de eigen interpretatie of het gevoel van de kijker. Als een werk beweegt moet het zijn energie uit de omgeving halen en bij voorkeur door wind of zonnewarmte voortgestuwd worden. Soms moet de kijker zelf aan de slag door op een knop te drukken of door de boodschap letterlijk van het doek af te lezen.

De kunstwerken van Aris Roskam zijn deze zomer te bewonderen, te lezen én te bewegen in Museum Hoeksche Waard vanaf zaterdag 8 juni.

Toegangsprijs: € 5,25

Overige informatie:

Comments are closed.