Op zondag 1 maart komt Aukelien van Hoytema vertellen over het leven en werk van George Gershwin. Zij zingt ook diverse van zijn liederen.

Er is geen songwriter geweest die meer invloed heeft gehad op het Amerikaanse muziekleven dan George Gershwin, zoon van Russische immigranten. Die invloed is er niet slechts op het terrein van lichte muziek, maar ook op die van de eerste klassieke Amerikaanse muziek.
Zijn eerste en belangrijkste bijdrage daaraan was Rhapsody in Blue, die te beschouwen is als een poging om klassieke muziek en jazz tot elkaar te brengen. Ook schreef hij de eerste Amerikaanse opera: Porgy & Bess, waarin alle gezongen rollen door getinte zangers en zangeressen vertolkt werden. Hij wordt beschouwd als de vader van de klassieke Amerikaanse musical, waaruit zo veel van zijn beroemde songs zijn voortgekomen. Veel Amerikaanse artiesten hebben zijn Songbooks op hun repertoire genomen, o.a. Ella Fitzgerald.
Bij veel van zijn werk schreef zijn broer Ira de teksten.
Aukelien van Hoytema komt vertellen over zijn korte, maar zeer productieve en boeiende leven en zingt zestien songs, begeleid door pianist Carel Schweig, die de originele begeleidingen van Gershwin speelt. Daarbij worden beelden van Gershwins leven vertoond.
De concert-lezing wordt gegeven in het kerkje van Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard, aan de Beneden Molendijk 35 in Oud-Beijerland. Aanvang 10.30 uur, met na afloop gelegenheid om met een kopje koffie of thee na te praten. Toegang gratis; een vrijwillige bijdrage bij de uitgang wordt op prijs gesteld.

Comments are closed.