Plaats: Oud-Beijerland
Locatie: Tiengemeten
Begindatum: 9 september 2018
Aanvangstijd: 10:15
Einddatum: 9 september 2018
Eindtijd: 13:00

Het is Open Monumenten Dag! Wat je dan te zoeken hebt op een natuureiland als Tiengemeten? Verrassend veel! Speciaal voor de gelegenheid organiseren we een excursie waarbij het cultureel erfgoed op Tiengemeten een hoofdrol speelt. Wandel mee met onze gids en laat je inspireren door het verhaal van vroeger!

Wie de vaste wal verlaat en met de pont het Vuile Gat oversteekt richting natuureiland Tiengemeten, ziet direct de grote rietgedekte boerderijen. Tiengemeten heeft een rijke cultuurhistorie. Sinds de oorspronkelijke zandplaat in het oostelijk deel vanaf ca 1800 bedijkt werd en men daarna steeds nieuwe aangeslibde delen bedijkte, is het eiland bewoond geweest. Hiervan zijn de sporen op het eiland nog steeds goed te zien. De boerenhoeves kregen de namen van de dames in de familie die het eiland bijna 200 jaar in bezit had. Naast de boerenhoeves, zijn er nog de oude smederij, de vluchtheuvel, de eendenkooi en de Karantijn te zien.

Sinds het eiland tien jaar geleden deels terug gegeven werd aan de natuur, is er veel veranderd. Maar ook in die natuur zijn de oude sporen van bewoning en ontwatering nog goed te zien. De gids neemt je mee langs een aantal gebouwen en ruïnes. We mogen deze dag zelfs een kijkje nemen in de schuur en wandelen door de prachtige boerentuin van de Tessa Hoeve. Deze hoeve is op dit moment in gebruik als privé woning. De gerestaureerde aardappel droogschuur van de Tessa Hoeve herbergt een collectie oude werktuigen. Ook komen we in het oudste deel van het eiland, de Oude Polder. Hier zie je hoe er van oudsher landbouw bedreven werd op Tiengemeten.

Maar een bezoek aan Tiengemeten is niet af zonder ook van de natuur te proeven. De gids neemt je mee door een deel ‘nieuwe natuur’. Je zult verbaasd zijn over de vogelrijkdom op het eiland. Hopelijk vliegt de zeearend over! Ook zie je hoe Schotse hooglanders het landschap boetseren en de bevers hun plekje veroverd hebben.

Toegangsprijs: € 8,-

Overige informatie:

Bovenstaande prijs is de normale prijs. De prijzen zijn echter lager voor kinderen en voor leden! Aanmelden kan via de link op de onderstaande site!

WEES ER SNEL BIJ … NOG SLECHTS 10 PLAATSEN BESCHIKBAAR!

Lees vóór vertrek ook nog even de tips van de boswachter! En tevens de informatie over de pont!

https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-tiengemeten/agenda/cultureel-erfgoedwandeling-op-tiengemeten

Comments are closed.