Strijen - Zaterdagmiddag 14 december om 14.00 uur wordt de expositie van het werk van beeldend kunstenaar Heleen Velthoen geopend. Heleen is een gevoelsmens en gedichten inspireren haar. Dat is de reden dat ze ook dichter en radiomaker Fred Hoekstra heeft uitgenodigd bij de opening van haar expositie. Hij zal gedichten voordragen bij haar werk.

Intuïtief schilderen
Heleen vertelt dat haar werk is gebaseerd op intuïtie. “Ik begin met het kiezen van de kleuren. Soms zonder dat ik weet welke richting mijn schilderij op zal gaan. Het gebeurt ook wel dat ik in gedachten ben over iets of iemand. Emoties van mij komen dan op het doek terecht, zonder dat ik het zelf besef. Totdat ik er op gewezen word of het later pas zelf zie.
Mijn werk bestaat uit verschillende materialen: zand, hout, stukken stof, verpakkingsmaterialen, linnen, acryl, olieverf of inkt. Het kan van alles zijn. Ik zal nooit iets kopiëren. Ik hoor dan ook vaak dat mensen over mijn werk zeggen dat er geen tweede schilderij te vinden is dat erop lijkt. De laatste jaren krijg ik regelmatig veel reacties van bekende Nederlandse kunstenaars met wie ik contact heb.
Ik leer veel van het kijken naar kunst van anderen op exposities en in musea.
Ik schilder veel in de trant van Vedic Art. De reis in het schilderij is het doel! Durven loslaten, als ik het schilderij goed genoeg vind. En soms is het weglaten, of weghalen met doek of spons iets wat dan juist geweldig is.”

Kunst een vak?
Heleen schildert al heel haar leven, ze had graag een opleiding aan de kunstacademie gevolgd, maar in die tijd werd het vooral belangrijk gevonden dat je een echt vak leerde. “Met kunst kun jij je niet zelf onderhouden”, zei mijn vader. Heleen werd kapster en runde tot haar 60ste een dames- en herenkapsalon en behaalde vele prijzen in het kappersvak. “In mijn vrije tijd schilderde ik. Toen onze twee zoons de deur uit gingen ben ik veel meer gaan schilderen. Ik werd gevraagd lid te worden van een Kunstenaarscollectief in Doesburg. Inmiddels staat mijn werk ook bij de Vijf Sparren, waar diverse kunstenaars een podium krijgen.”

Vrolijke kleuren en een goed humeur
In het werk van Heleen Velthoen staan vrolijke, warme kleuren centraal, met name veel rood en blauw. Dat heeft alles te maken met het goede humeur dat ze heeft, een voorwaarde voor haar om lekker te gaan schilderen. “Ik heb bijna altijd een goede bui en als ik verdrietig ben lukt het schilderen niet zo goed. Dan stop ik, en moet ik het meestal overdoen, laag over laag. Rood is de kleur van de liefde, blauw de kleur van onze prachtige planeet aarde. Ik gebruik zeker ook zwart en grijs, maar de boventoon in mijn kleuren zijn de rode warme kleuren.”
Er zijn veel kunstenaars die voor haar een inspiratiebron zijn, vertelt Heleen. “De eerste kunst die ik ooit ging bekijken, op aanraden van vrienden, waren de schilderijen van Jan Veenstra. Hij was een gelovig man die de schepping geschilderd heeft in 7 panelen. Niet abstract maar heel realistisch. Jan Veenstra had er naast geschreven welke kleuren hij gebruikt had. Ik heb dat gefotografeerd en ben thuis met die kleuren aan de slag gegaan. Ook van de schilderijen van Hockney was ik erg onder de indruk. Hockney schildert niet volgens de regels van het perspectief, maar dat vindt hij ook niet belangrijk. En wees nou eerlijk: wie maakt de wetten van het schilderen?” Ik heb, op mijn gevoel, een schilderij gemaakt dat geïnspireerd is door de bomen die Hockney schildert. Dat hangt nu in Galerie Ludiek en daar ben ik heel trots op!”

Welkom bij opening op 14 december
Het werk van Heleen Veldhoen is vanaf zaterdagmiddag 14 december te zien in Galerie Ludiek, Molenstraat 16 in Strijen. De opening is om 14.00 uur. De dichter Fred Hoekstra zal dan voordragen uit zijn werk. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom.

Comments are closed.