Plaats: Heinenoord
Locatie: Museum Hoeksche Waard Boerderij Oost-Leeuwenstein Dorpsstraat 13 3274 BB Heinenoord
Begindatum: 26 september 2020
Aanvangstijd: 10:00
Einddatum: 24 januari 2021
Eindtijd: 17:00

EXPOSITIE SPEEL-GOED
een spel van educatie en emancipatie van 26 september 2020 – 24 januari 2021

Door de eeuwen heen zijn de maatschappelijke rollen van en ontplooiing voor mannen en vrouwen verschillend. Opvoeders zijn in het begin van de negentiende eeuw nog van mening dat meisjes zijn voorbestemd voor de rol van huisvrouw en moeder. Jongens mogen doorleren en een carrière opbouwen als militair, politicus of geleerde. Natuurlijk moeten zij zorgen voor brood op de plank voor hun gezin. Mannen moeten vooral hard en doortastend zijn, vrouwen juist lief en zorgzaam. De emancipatie van vrouwen begint aan het einde van de negentiende eeuw. Meisjes mogen gaan studeren en vanaf 1919 mogen vrouwen ook gaan stemmen.
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, verantwoordelijk voor emancipatie, wil dat er een einde komt aan het verschil tussen speelgoed voor jongens en meisjes. Een heftige discussie rond gendertypering en gender- bevestigend speelgoed komt op gang. Wat is de rol van marketing bij speelgoed? In deze tentoonstelling mag de bezoeker zijn eigen conclusie trekken. Geniet vooral van het mooie speelgoed!
Het speelgoed is gerangschikt naar vijf thema’s: poppen, vervoer, koken, bouwen en spellen. Soms verplaatst de aandacht van jongens naar meisjes of omgekeerd.
www.museumhw.nl

Toegangsprijs: € 5,25

Overige informatie:

Kinderen entree € 3,25

Comments are closed.