Openingstijden Ludiek te Strijen: wo., vrij., za. 11.00 uur - 16.00 uur en op afspraak 0621 28 82 77. Houtkunst in halve etalage en halve vitrine op de begane grond. Het merendeel op de eerste etage van dit karakteristieke pand.

Houtkunstenaar Evert Peelen
In de jaren zeventig van de vorige eeuw volgde Evert de Academie voor Beeldende kunsten en Technische wetenschappen te Rotterdam. Kunstenaar zijn bleek helaas toen al een slecht betaalde baan en voor beleg op brood gaf hij les. Een andere passie van Evert was zeilen. Hij diplomeerde zich en besloot volledig voor zijn beroep te gaan varen. Daarnaast ontwierp en bouwde hij zeilsloepen en timmerde hij jachten in. Toen hij uiteindelijk op zeventigjarige leeftijd beroepsmatig met varen stopte, pensioneerde hij zichzelf opnieuw tot beeldend kunstenaar. Op dit moment werkt hij voornamelijk met hout, het materiaal dat hem enorm inspireert en waar hij heel veel ervaring mee heeft.

Gedraaide schalen en vazen komen regelmatig in Everts werk voor. Deze staan voor de menselijke aan- of afwezigheid, eten en drinken, welvaart, rijkdom. Ook gedraaide peertjes o.a. in de veelzeggende kleuren rood, groen en wit zult u meerdere malen tegenkomen, evenals stoelen, ladders en trappen. Al deze voorwerpen hebben een symbolische betekenis. Everts werk vertelt een verhaal. Het is dan weer relativerend, humoristisch, dan weer confronterend.

Wabi Sabi blijft in Everts objecten een rol spelen. Zo is de gedraaide wereldbol bij ‘On top of the world’ niet perfect, mag zelfs niet perfect zijn. Alles kent zijn scheuren en zijn barsten.

In Everts objecten kunt u verder diverse terugkoppelingen naar zijn varen zien b.v. in ‘Zeekoorts’, ‘Zeeslag’, ‘Houtje-Touwtje’ en ‘Made in Holland’.

Evert Peelen, houtkunstenaar
Hellevoetsluis/Zuidland
www.evertinhout.nl
0181315754/0622776943
riapeelenplanet.nl

Comments are closed.