Op zaterdag 23 januari organiseert de campagne ‘Meer Bomen Nu’ een landelijke inzameling van boompjes, struiken en stekken die overtollig zijn en elders kunnen worden herplant. In de Hoeksche Waard verleent de coöperatie HWDuurzaam haar medewerking aan de actie.

Op zaterdag 23 januari organiseert de campagne ‘Meer Bomen Nu’ een landelijke inzameling van boompjes, struiken en stekken die overtollig zijn en elders kunnen worden herplant. In de Hoeksche Waard verleent de coöperatie HWDuurzaam haar medewerking aan de actie.

In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet zal overleven omdat deze te weinig licht krijgt of op die plek ongewenst is. De campagne ‘Meer Bomen Nu’ roept nu alle Nederlanders op om de tuin in te gaan en zaailingen en stekken te verzamelen en in te leveren bij één van de 55 inleverpunten in het hele land. 900 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten langs boerenakkers, industrieterreinen of nieuwe in voedselbossen, zorgen er daarna weer voor dat de ingezamelde zaailingen de kans krijgen om een volwassen boom te worden.

Voor de Hoeksche Waard is het inleverpunt voor de actie van zaterdag a.s. op het erf van Piet Jansen, bestuurslid van HWDuurzaam, aan de Maasdamseweg 10, 3295 LC ’s-Gravendeel. Daar kunnen deelnemers hun overbodige boompjes, struiken en stekken tussen 13.00 en 17.00 uur inleveren. Piet Jansen verzoekt iedereen die iets wil komen inleveren om zich tevoren bij hem te melden via zijn e-mail adres: pjjansen10@hotmail.com Het is belangrijk dat duidelijk wordt vermeld welke soort struiken en stekken worden aangeboden. Binnenkort kunnen op hetzelfde adres de ingeleverde boompjes en struiken ook weer worden opgehaald door mensen die ze willen herplanten. Hoe dat in zijn werk gaat, wordt nog bekend gemaakt.

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waarvan er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, ze sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen zo in de versnipperaar of de verbrandingsoven.
Hetzelfde geldt voor veel andere soorten bomen en stekken. Dat is zonde, want elke tak van een vlinderstruik, vlier, wilg, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen. Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn of ongewenst voorkomen. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller en samen vergroenen.

De huidige ecologische situatie verkeren vereist een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie. Daarom steken Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda samen deze winter de handen uit de mouwen om minimaal 1 miljoen bomen en struiken gratis weg te geven. Bomen planten is naar hun mening de oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen én mensen de mogelijkheid te geven zelf iets bij te dragen.
Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de organisatoren is dat over twee jaar elke gemeente een plek zal inrichten waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis weer kunnen ophalen.
Meer informatie: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing

Comments are closed.