De korenmolen De Lelie in Puttershoek maakt kans op de Molenprijs 2019. De molen doet met twee andere molens mee aan de landelijke wedstrijd die de Vereniging De Hollandsche Molen elk jaar samen met de BankGiro Loterij organiseert. De hoofdprijs is ditmaal een bedrag van € 75.000. De molen die bij een verkiezing via internet (www.molenprijs.nl) de meeste stemmen weet te trekken, wint de prijs.

De strijd om de Molenprijs 2019 duurt tot 1 oktober. In de Hoeksche Waard is de wedstrijd op woensdag 11 september officieel geopend door burgemeester Govert Veldhuijzen en wethouder Harry van Waveren (o.a. Cultuur, Erfgoed en Monumenten), die bij de molen in Puttershoek als eersten hun stem uitbrachten. Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, was daar bij aanwezig.
De Stichting Molens Hoeksche Waard, eigenares van molen De Lelie, dingt graag mee voor de Molenprijs 2019 om binnenkort het restauratieplan voor enkele historische onderdelen van deze molen te kunnen uitvoeren. Achter en onder de molen zitten nog de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine, waarmee vroeger op windstille dagen de molen werd aangedreven. Beide ruimtes verkeren in slechte staat en moeten dringend worden opgeknapt. Het totale plan kost € 93.000. Met de winst van de Molenprijs zou het grootste deel van de kosten al zijn gedekt.
De jonge molenaar Jesse in ’t Veld is enthousiast: “Met het geld van de Molenprijs kunnen wij deze bijzondere ruimtes, eigenlijk het verborgen verleden van deze molen, restaureren en weer toegankelijk maken voor onze bezoekers. Twee verhalen staan straks centraal: dat over de stoommachine en het verhaal over de mensen die hier in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken hebben gezeten. Wij willen de bezoekers mee terug in de tijd nemen. En wie weet keert in de toekomst zelfs de stoommachine weer terug. Vandaar de slogan van onze actie: Stem op onze droom, breng De Lelie weer op stoom!”
Aan de strijd om de Molenprijs kan iedereen van 18 jaar en ouder meedoen door via de website molenprijs.nl zijn/haar stem uit te brengen. Wie heeft gestemd, wordt direct daarna gevraagd om die stem te bevestigen. Wanneer dat is gebeurd, telt deze stem mee voor de strijd om de hoofdprijs. Onder de deelnemers verloot de organisatie een luxe molenarrangement ter waarde van € 450. Iedere stem is ook voor de deelnemende molens geld waard. Voor elke stem die op haar molen is uitgebracht ontvangt de betreffende molenstichting 1 Euro. Naast de korenmolen in Puttershoek heeft de Vereniging De Hollandsche Molen de molen De Vrijheid in Beesd en de molen De Ster in Rotterdam genomineerd.
In de komende drie weken gaan vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard intensief actie voeren om via www.molenprijs.nl/delelie zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor de molen in Puttershoek. Met spandoeken aan de wieken van de eigen molens en op tal van andere plaatsen in de gemeente wordt de aandacht gevestigd op de Molenprijs. En bij verschillende publieksevenementen zullen medewerkers van de actie de bezoekers vragen hun e-mail adres in te vullen op stemkaarten.
Per e-mail adres mag één stem worden uitgebracht. Wie meer e-mailadressen heeft, kan ook meerdere stemmen uitbrengen. Hoe meer stemmen hoe beter. Voor de acties in de Hoeksche Waard heeft de regionale molenstichting inmiddels de medewerking van een groot aantal vrijwilligers en organisaties toegezegd gekregen. Onder andere wordt iedereen gevraagd om binnen zijn contacten/netwerken de oproep tot stemmen verder te verspreiden. Tijdens de actieperiode worden ook huis-aan-huis in de gemeente Hoeksche Waard flyers over de plannen met De Lelie verspreid om stemmen voor deze molen te werven.
Het is voor de tweede keer in enkele jaren dat een molen uit de Hoeksche Waard in aanmerking komt voor de Molenprijs. In 2016 deed de molen De Goede Hoop uit Mijnsheerenland mee aan de BankGiro Loterij Molenprijs. Met een zeer klein verschil in stemmen kwam deze molen toen op de tweede plaats.
De voorzitter van de Stichting Molens Hoeksche Waard, Jan Booden, heeft nu goede hoop op de volle winst: “Wanneer ik het enthousiasme zie en de hulp die we van alle kanten krijgen, dan denk ik dat we opnieuw een goede kans maken. Maar we zullen wel alles op alles moeten zetten om voor de restauratie van de laatste historische onderdelen van De Lelie deze prijs binnen te halen. Ik hoop dan ook op de steun van de hele Hoeksche Waard!”

Comments are closed.