De korenmolen De Lelie in Puttershoek heeft de Molenprijs 2019 van de BankGiro Loterij gewonnen. Bij de prijsuitreiking van deze jaarlijkse wedstrijd vandaag, woensdag 9 oktober, in ’s-Hertogenbosch bleek de molen uit de Hoeksche Waard bij de internet-verkiezing van vorige maand de meeste stemmen te hebben verzameld. Met 10.762 stemmen bleef De Lelie de twee andere genomineerde molens, De Vrijheid uit Beesd (9.141) en De Ster uit Rotterdam-Kralingen (6.353), ruim voor.

De uitslag van de strijd om de Molenprijs werd bekend gemaakt aan het slot van de jaarlijkse Molencontactdag van de Vereniging De Hollandsche Molen. De delegatie uit de Hoeksche Waard kon daar de hoofdprijs van 75.000 euro in ontvangst nemen. Dat bedrag wordt besteed aan de restauratie van de kelder en het motorhuis van De Lelie. Vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard hebben vorige maand, met medewerking van velen, drie weken lang actie gevoerd om voor hun molen stemmen te verzamelen.

De voorzitter van de regionale molenstichting, Jan Booden uit Mijnsheerenland, is opgetogen over het succes: “Ik zie deze prijs als een premie op de eensgezindheid van de Hoeksche Waard. Wij hebben letterlijk in alle kernen van de nieuwe gemeente actie kunnen voeren en overal medewerking gekregen voor onze molen in Puttershoek. Samen hebben wij het verschil gemaakt.”

“Wij bedanken dan ook alle duizenden stemmers op onze molen en iedereen die heeft meegewerkt om deze actie tot zo’n groot succes te maken. Van de gemeente tot en met de organisatoren van allerlei publieksevenementen waar wij mochten flyeren en stemmen konden werven. En van de winkeliers die onze posters ophingen tot en met de regionale media die onze boodschap bekend maakten”, aldus Jan Booden na de prijsuitreiking.

De jonge molenaar van De Lelie, Jesse in ’t Veld uit Westmaas, was in de afgelopen actieweken actief op vele fronten en vooral op social media. Hij ziet met het winnen van de Molenprijs een droom in vervulling gaan: “Met deze prijs kunnen wij onze plannen voor De Lelie uitvoeren. Wij willen nu eerst de kelder en het motorhuis aanpakken en daar een presentatieruimte van maken om de vroegere aandrijving van de molen met een stoommachine weer zichtbaar te maken”, vertelt hij.

“En misschien lukt het ons om uiteindelijk om weer een werkende stoommachine te plaatsen. Dan kunnen wij, bij geen of te weinig wind, op een authentieke manier op stoom draaien. Zo wordt De Lelie echt uniek: de eerste molen ter wereld waar weer een stoommachine gekoppeld is aan een windmolen. Er is in de komende jaren weer veel te doen aan de molen. Dankzij de Molenprijs heeft de eeuwenoude oude korenmolen De Lelie (uit 1836) ook weer een mooie toekomst. Dat is nog eens erfgoedbeheer!”, vindt Jesse in ’t Veld.

Comments are closed.