Plaats: Heinenoord
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Begindatum: 18 oktober 2018
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum: 18 oktober 2018
Eindtijd: 22:00

Willem Tichelaar, barbier en chirurgijn in Piershil, had een geschil met zijn dienstmaagd. Hij hield loon achter en daarvoor moest hij zich verantwoorden voor de Vierschaar, te Oud-Beijerland. Cornelis de Witt, ruwaard van Putten en baljuw van Oud-Beijerland, stelde Tichelaar in het ongelijk. Tichelaar ging in juli 1672 naar het huis van De Witt in Dordrecht om verhaal te halen. Die ontmoeting was het begin van het proces dat uiteindelijk leidde tot de lynchpartij in het openbaar van de gebroeders.

Had de barbier Cornelis De Witt voorgesteld om de prins van Oranje uit de weg te ruimen of had Cornelis de vraag aan de barbier voorgelegd? Was het proces dat vooraf ging aan de lynchpartij rechtmatig dan wel onrechtvaardig? Had Cornelis De Witt meineed gepleegd, had hij bekend? Wat was het aandeel van de barbier van Piershil?

Auteur Luc Panhuysen geeft een lezing ‘De Barbier van Piershil en gebroeders De Witt’ op donderdag 18 oktober in Museum Hoeksche Waard. De lezing start in ’t Hof van Assendelft en wordt afgesloten met de Expo ‘4000 jaar Hoeksche Waard’ in Oost-Leeuwenstein.

Inloop in ’t Hof vanaf 19.00 uur, aanvang lezing 19.30 uur.

Aanmelden voor de lezing is verplicht via https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/121-lezing-de-barbier-van-piershil. Let op: wij rekenen op u na aanmelding, u kunt in principe niet annuleren.

Prent: Gebr. de Witt, Dordrechts Museum Prints.

Toegangsprijs: € 15,00

Overige informatie:

Entree bedraagt € 15,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum en houders van de Museumkaart betalen € 12,50.

Comments are closed.