Plaats: Oud-Beijerland
Locatie: kerkje Vrijzinnigen Hoeksche Waard, Beneden Molendijk 35, Oud-Beijerland
Begindatum: 5 maart 2020
Aanvangstijd: 20:00
Einddatum:
Eindtijd: 21:45

In het werk van Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Naar Bachs mening had muziek twee wezenlijke doelen: muziek behoort ‘tot Gods eer en tot zielsverrukking te zijn’, schreef hij. Dat is te horen in de vele cantates, zijn Weihnachts Oratorium en natuurlijk de Mattheüs en de Johannes Passion. Hij begon zijn muzikale carrière dan ook als kerkorganist in diverse plaatsen in Duitsland.
In 1934 werd Bachs persoonlijke exemplaar ontdekt van het omvangrijke, driedelige bijbelcommentaar van Abraham Calovius, vol met aantekeningen van Bach. Dit kan worden gezien als het beginpunt van een nieuwe lijn in het Bach-onderzoek.

Waarom was deze vondst van groot belang voor het Bach-onderzoek, en wat leren de aantekeningen die Bach in de marges maakte ons over deze grote componist? Kunnen de aantekeningen ons iets vertellen over Bachs geloof en/of zijn er verbanden met zijn composities aantoonbaar?

Op al deze en andere vragen beoogt de lezing door prof.dr. Albert Clement, die auditief en visueel zal worden ondersteund, een antwoord te geven.

Prof. Dr. Albert Clement (1962) studeerde orgel, Muziekwetenschap en theologie, en promoveerde in 1989 te Utrecht (cum laude) op een interdisciplinair proefschrift over Johann Sebastian Bach.

Toegangsprijs: € 10

Overige informatie:

Toegangsprijs is inclusief koffie/thee, en een drankje na afloop
Aanmelden gewenst via contact@vrijzinnigenhoekschewaard.nl

Comments are closed.