Wethouder Harry van Waveren van de gemeente Hoeksche Waard geeft op woensdag 12 februari a.s. het startsein voor de restauratie van de korenmolen De Lelie in Puttershoek. In aanwezigheid van bestuursleden van de Stichting Molens Hoeksche Waard en andere belangstellenden, zal de wethouder van Cultuur en Erfgoed die ochtend om 10.00 uur een begin maken met de doorbraak tussen de kelder onder de molen en het achterliggende motorhuis. Daarmee wordt het officiële startsein gegeven voor een ingrijpende verbetering van de historische molen uit 1836.

Deze eerste fase is mogelijk gemaakt doordat De Lelie in oktober vorig jaar in de strijd om de landelijke Molenprijs 2019 van de BankGiro Loterij en de Vereniging De Hollandsche Molen beslag wist te leggen op de hoofdprijs van 75.000 Euro. Voor dat geld kan nu een begin worden gemaakt met het bereikbaar maken en het herstel van de kelder en het motorhuis. Het werk wordt uitgevoerd door molenmakers van de Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam.

Zij starten met het in orde maken van de kelder, het bereikbaar maken van de kelder door een toegang te creëren en het aanbrengen van een trap naar de kelder, herstel van de scheuren en de vloer in de kelder en de doorbraak tussen de molen en het motorhuis. In het motorhuis worden de scheuren in de muren behandeld en wordt het plafond schoongemaakt. Daar wordt ook een trap vanuit de kelder naar het motorhuis aangebracht.

In een later stadium zullen de kelder en het motorhuis worden omgebouwd tot een expositieruimte voor een presentatie over de stoommachine, die in het verleden bij de molen heeft gefunctioneerd, en over het oorlogsverleden van De Lelie. Dit deel van het herstelplan omvat werkzaamheden voor verbetering van de ventilatie en verwarming, het bereikbaar maken van het motorhuis voor mindervalide mensen, het aanbrengen van een toilet en tenslotte de inrichting van de expositieruimte.

Deze afzonderlijke projecten worden pas uitgevoerd wanneer de financiering daarvan rond is. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de werving van sponsorbijdragen en subsidies voor de latere onderdelen van het restauratieplan.

Comments are closed.