Op de avond van de dodenherdenking, op dinsdag 4 mei, wordt in Westmaas weer een herdenking gehouden van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking begint met een bijeenkomst in de Dorpskerk, die wordt gevolgd door het leggen van kransen en bloemen bij het oorlogsmonument De Traan naast de kerk en wordt afgesloten met een stille tocht naar de begraafplaats met drie oorlogsgraven. De herdenking wordt georganiseerd door de plaatselijke Oranjevereniging “Koningin Wilhelmina”.

Na twee jaar van beperkingen wegens corona hervat Westmaas de jonge traditie van 4 mei herdenkingen, die in mei 2019 begon nadat in april 2018 het oorlogsmonument De Traan tot stand was gekomen. In 2020 en 2021 moest de herdenking in de Dorpskerk steeds worden afgelast omdat de coronapandemie een bijeenkomst met publiek onmogelijk maakte. De herdenkingsbijeenkomst in de kerk kan ditmaal wel doorgaan. Uitgenodigd zijn de nabestaanden van de tien gevallenen van wie de namen op het monument staan. Daarnaast zijn vertegenwoordigers aanwezig van de veteranen, de gemeente en de scholen. Belangstellenden zijn welkom bij de bijeenkomst in de kerk.

Daar spreekt eerst een vertegenwoordiger van de gemeente Hoeksche Waard. Later in de dienst houdt Henk van Etten uit Westmaas, o.a. oud-wethouder van de gemeente Binnenmaas, een herdenkingstoespraak als nabestaande. Hij is een neef van Jacob van Etten, lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, die op de laatste dag van de oorlog, 4 mei 1945, op 32-jarige leeftijd in Mijnsheerenland werd gedood bij een poging Duitse soldaten gevangen te nemen.

Muzikale bijdragen in de herdenkingsdienst verzorgen Wim van Herk (piano) en Katja Dirven-Didychenko (cello). Zij is oorspronkelijk afkomstig uit Oekraïne. Scholieren van de beide basisscholen in Westmaas dragen gedichten voor tijdens de bijeenkomst, die wordt besloten met het ‘Wilhelmus’. De herdenking in de kerk is live te volgen en achteraf te bekijken via het YouTube-kanaal van de Protestantse gemeente Nieuwland. Dat is te vinden via youtube.com/pkn-nieuwland

Na afloop van de bijeenkomst in de kerk worden bij het oorlogsmonument De Traan kransen en bloemen gelegd. Rond 20.00 uur vindt daar de officiële dodenherdenking plaats met het spelen van het signaal “The Last Post” door Esther van der Mark (trompet) en gevolgd door 2 minuten stilte. Aansluitend maken de genodigden en andere belangstellenden een stille tocht naar de algemene begraafplaats van Westmaas. Scholieren plaatsen daar kaarsen bij de drie oorlogsgraven. De herdenking eindigt met een korte ontvangst in het verenigingsgebouw De Munnik naast de kerk.

Comments are closed.