Nieuw-Beijerland - Na Wim Bauer, Stephan van der Sluijs en Ingrid van den Oord is op donderdag 22 november in de Graanschuur in Nieuw-Beijerland Wim de Kievit benoemd tot ‘Dichter van de Hoeksche Waard’. Wim heeft eerder dit jaar met zijn gedicht ‘Graan’ de gedichtenwedstrijd van Dok-C en het Bram Roza Festival gewonnen. Na aanleiding hiervan hebben de organisatoren meer van zijn werk bekeken en dit gaf genoeg reden om tot deze benoeming over te gaan.

Wim de Kievit (76, Oud-Beijerland) was nog maar 12 jaar toen hij als winnaar van een gedichtenwedstrijd zijn gedicht ‘De Prunus’ mocht voordragen aan burgemeester Oud van Rotterdam. Later heeft hij nog veel meer poëziewedstrijden gewonnen. Hij is echter net zo trots op het gedicht dat hij schreef over een moeder die op 70-jarige leeftijd een nier doneerde aan haar dochter. Het gedicht hangt pontificaal bij beiden in de kamer. Wim schrijft gedichten met een vrolijke kwinkslag en gedichten waarin sociale bewogenheid en kwetsbaarheid naar voren komen zoals recent over de Armeense kinderen Howick en Lili.

Hij vindt het een uitdaging om met de taal te spelen door middel van alliteraties en woordspelingen. Voor hem is heldere, begrijpelijke taal belangrijk, zodanig gerangschikt dat er een goed metrum ontstaat. Vaak zoekt hij naar een verrassende eindzin. Als dichter van de HW wil hij aantonen dat je met een lach en een traan heus nog wel vrolijk door het leven kunt gaan.

Dichters van de Hoeksche Waard

In 2011 werd Wim Bauer benoemd tot de eerste HW-dichter. Hij werd in 2013 opgevolgd door Stephan van der Sluijs, die in 2016 het stokje of de liever gezegd de dichterspen doorgaf aan Ingrid van den Oord. De HW-dichter is van grote promotionele waarde voor de Hoeksche Waard en voor het cultuurbeleid. Bovendien zorgt een HW-dichter ervoor dat poëzie op een relatief laagdrempelige wijze naar het publiek wordt gebracht en daarmee wordt de poëzie - en de literatuur in bredere zin - gestimuleerd. Het platform voor Kunst en Cultuur, DOK-C bepaalt samen met het bestuur van het Bram Roza Festival wie benoemd wordt tot Dichter van de Hoeksche Waard.

De HW-dichter schrijft iedere maand een gedicht dat inhoudelijk toegespitst is op het dagelijkse leven, de natuur, de cultuur of op specifieke gebeurtenissen in de Hoeksche Waard. De gedichten worden o.a. gepubliceerd op de website en Facebookpagina van het Bram Rozafestival en de website van Galerie De Opkamer. Het samenstellen van een bundel kan eventueel tot de mogelijkheden behoren. Zo heeft Ingrid van den Oord enkele maanden geleden de dichtbundel Zoet en Zilt uitgebracht met haar mooiste HW-gedichten.

Comments are closed.