Op de avond van de dodenherdenking, op dinsdag 4 mei, wordt in Westmaas een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het monument De Traan, bij de Dorpskerk in het centrum van het dorp. De sinds kort traditionele bijeenkomst in de kerk komt wegens de coronasituatie dit jaar opnieuw te vervallen.

Bij de aangepaste dodenherdenking zijn slechts enkele genodigden aanwezig. De herdenking begint met een welkomstwoord van de voorzitter van de Oranjevereniging. Dan volgt een korte toespraak door loco burgemeester Piet van Leenen namens het gemeentebestuur. Vervolgens klinkt het taptoesignaal door de trompettist Esther van der Mark, ter inleiding van 2 minuten stilte om 20.00 uur

Daarna zijn vanuit de kerk het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus te horen, op het kerkorgel gespeeld door de organist Wim van Herk. Aansluitend worden bij het monument kransen en bloemen gelegd door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de Veteranen Hoeksche Waard, de Protestantse gemeente Nieuwland, de Oranjevereniging en door leerlingen van de beide scholen in het dorp die het monument De Traan hebben geadopteerd. De bijeenkomst eindigt met het neerleggen van rode rozen door andere belangstellenden.

Evenals de herdenkingsbijeenkomst in de kerk, is ook de gebruikelijke stille tocht naar de begraafplaats met de graven van een aantal gevallenen uit Westmaas, dit jaar niet mogelijk. De Oranjevereniging heeft iedereen opgeroepen om op 4 mei de hele dag, van zonsopkomst tot zonsondergang, de vlag halfstok te hangen.

De wandelroute langs Sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Westmaas is ook dit jaar nog te volgen. De route, die vorig jaar bij 75 Jaar Vrijheid werd uitgezet, is geprolongeerd en er is een nieuwe vragenlijst samengesteld. Deelnemers komen in aanmerking voor een speciale herdenkingsmedaille. De route begint en eindigt bij de Dorpskerk en voert langs zestien informatieborden, verspreid over het dorp, die in woord en beeld vertellen over ingrijpende gebeurtenissen tussen 1940 en 1945.

Het nieuwe vragenformulier is te downloaden van de website www.oranjeverenigingwestmaas.nl of kan worden afgehaald bij de secretaris van de Oranjevereniging, Rook Belder, Leeuwendaal 46, Westmaas. Wie, na voltooiing van de wandelroute, de ingevulde vragenlijst inlevert, ontvangt een herinneringsmedaille. De informatieborden van de Sporenroute blijven nog tot begin september a.s. in Westmaas staan.

Comments are closed.