Plaats: Strijen
Locatie: Molenstraat, 48
Begindatum: 22 februari 2020
Aanvangstijd: 16:00
Einddatum:
Eindtijd:

Astrid Tappij Gielen: “Mooi als kunst je op een ander been zet”
Expositie én verkoop voor het goede doel in Galerie Ludiek

Strijen – Zaterdag 22 feb om 16.00 uur is de officiële opening van het werk van Astrid Tappij Gielen in Galerie Ludiek in Strijen. Astrid exposeert een groot deel van haar keramisch werk daar tot de zomervakantie. “Maar eigenlijk”, vertelt ze, “is het de bedoeling dat er dan niet heel veel werk meer zal staan.” Is het normaal gesproken al zo dat bezoekers aan Galerie Ludiek het werk van exposerende kunstenaars kunnen kopen, deze keer heeft de expositie een extra dimensie. Astrid heeft tijdens de 3-daagse voor Orange Babies (fotograaf Adrian Kuipers) aangegeven dat ze de opbrengst van het verkochte werk wil doneren aan Orange Babies.

Toegangsprijs:

Overige informatie:

Ik weet altijd precies wat ik wil maken

“Eigenlijk maak ik van alles wat in mijn hoofd opkomt. Dat kan iets zijn wat ik in het journaal zie en vervolgens ontwikkelt zich in mijn hoofd een idee. Niet intuïtief, ik heb een vooropgezet plan. Ik weet wat ik ga maken.” Of dat dan ook altijd lukt? “Niet onmiddellijk legt Astrid uit, “Zo heb ik op het moment een gedachte in mijn hoofd dat ik ‘de stairway to heaven’ nog een keer wil vormgeven. Die trap naar de hemel, hoe zou deze eruit zien? Dat intrigeert me dan, maar hoe deze in keramiek eruit komt te zien, daar ben ik nog niet helemaal uit.
Ik maak ook poppen, vaak dikke dames, gewoon omdat ik dat leuk vind om te doen. Bij ander werk van me zit er dus vaak een thema of diepere gedachte achter.
Als het werk klaar is komt nog de constructie; hoe zet ik het neer. Maar dan is er altijd de hulp van mijn man Wim die altijd weet hoe we het gaan vormgeven. Ik houd veel van hout, van ruwe stronken en dat gebruikt hij dan weer om er een stevig geheel van te maken.”

Kunst kent geen voorgeschreven regels

Astrid is altijd al creatief bezig geweest. ‘Dat zit ook wel een beetje in mijn genen. Mijn oma kon van 2 witte zakdoeken een bruidsjurk maken. Zo’n 7 jaar geleden ben ik via de toenmalige Stichting Samenlevingsopbouw begonnen met klei. Inmiddels heb ik mijn
bevoegdheid om cursussen te geven. Daar heb thuis een eigen cursusruimte voor.
Astrid heeft een duidelijke visie als het gaat om wat cursisten willen maken bij haar. “Kunst kent geen voorgeschreven regels. Ik vind dat iemand die bij mij een cursus volgt zelf blij moet zijn met wat hij of zij maakt. Dat vond ik vroeger in mijn werk met mensen met een beperking ook zo mooi en belangrijk. Als iemand een blauwe boom wil schilderen, dan is dat zijn of haar eigen beleving. De schoonheid van kunst is soms juist dat je dingen door een ander oog kunt zien of dat je op een ander been wordt gezet. Een stukje vervreemding maakt het juist vaak interessant.”

Verkopen of niet?

Astrid hoopt dat de verkoop van haar werk in Ludiek veel zal opleveren voor het goede doel ‘Orange Babies’. Is dat niet lastig? Werk verkopen waar je zelf heel trots op bent?
Astrid, resoluut: “Nee, dat heb ik niet. Ik hecht zelf niet zo heel erg aan wat ik gemaakt heb. Mijn man en kleindochter hebben daar wel wat over gezegd. Keramisch werk dat mijn eigen gezin uitbeeldt mag niet weg. Mijn kleindochter zei dan ook: “Oma, maar dat zijn wij! Dat kun je toch niet verkopen!”
Astrid maakt ook werk in opdracht: een schaal, een dikke dame of een ander keramisch object. Ze heeft nog wel een mooie wens als keramiste: “Ik wil heel graag iets doen met Hoeksche Waardse klei, wij wonen per slot van rekening al zo lang in de HW. Zo heb ik ook wel eens klei meegenomen van de plek waar we op vakantie waren in Frankrijk. Ik vind dat mooi, dat de basis van mijn werk met een plek verbonden is.
Als lezers een goede suggestie hebben waar ik goede Hoeksche Waardse klei kan vinden houd ik me aanbevolen!”

Het werk van Astrid is te bezichtigen tijdens de openingstijden van Ludiek op woensdag, vrijdag & zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Comments are closed.