Wethouder Harry van Waveren van de gemeente Hoeksche Waard heeft op woensdag 12 februari het officiële startsein gegeven voor de restauratie van de korenmolen De Lelie in Puttershoek. In de kelder van de historische korenmolen (A.D. 1836) zette hij eigenhandig de beitel in een muur tussen de kelder en het achterliggende motorhuis. Daarmee startte de wethouder van Cultuur en Erfgoed het maken van een doorbraak naar het motorhuis, waar in het verleden een stoommachine heeft gestaan. Bestuursleden van de Stichting Molens Hoeksche Waard en andere belangstellenden waren daarbij aanwezig.

In de komende tijd zullen de molenmakers van de Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam de eerste fase van de werkzaamheden uitvoeren. Deze is mogelijk gemaakt doordat De Lelie in oktober vorig jaar in de strijd om de landelijke Molenprijs 2019 van de BankGiro Loterij en de Vereniging De Hollandsche Molen beslag wist te leggen op de hoofdprijs van 75.000 Euro. Voor dat geld kan nu een begin worden gemaakt met het bereikbaar maken en het herstel van de kelder en het motorhuis.
In een later stadium zullen de kelder en het motorhuis worden omgebouwd tot een expositieruimte voor een presentatie over de stoommachine, die in het verleden bij de molen heeft gefunctioneerd, en over het oorlogsverleden van De Lelie. Dit deel van het herstelplan omvat werkzaamheden voor verbetering van de ventilatie en verwarming, het bereikbaar maken van het motorhuis voor mindervalide mensen, het aanbrengen van een toilet en tenslotte de inrichting van de expositieruimte.
Deze afzonderlijke projecten worden pas uitgevoerd wanneer de financiering rond is. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de werving van sponsorbijdragen en subsidies voor de latere onderdelen van het restauratieplan.

Comments are closed.