Keramiste Ria Helderop uit Fijnaart (N-BR) exposeert momenteel in Galerie Lud!ek, Strijen tot maart 2019. Voor info en openingstijden www.ludiek.nl

Kleien en jutten altijd een verrassing.
Hoe een kleiwerkstuk uit de oven komt is altijd weer spannend en verrassend. Is het werkstuk geworden wat je voor ogen had; is de kleur van het glazuur geworden wat je wilde; is het werkstuk heel gebleven… Het proces van vorm naar eindresultaat wordt beïnvloed door talloze factoren: materiaal, temperatuur, afkoeling, samenstelling glazuren, techniek…
Kleien, zoals Ria haar werk noemt, is een oefening in geduld en ‘omgaan met teleurstellingen’. Een werk voor doorzetters en volhouders! Dat geldt ook voor Ria , maar voor haar is vooral ‘de verrassing’ de drijfveer om steeds te blijven proberen om haar idee zo dicht mogelijk te benaderen.
In haar mooie, lichte atelier in Fijnaart vertelt zij over hoe zij in de 90tiger jaren startte met kleien en hoe zij gaandeweg steeds meer gegrepen werd door het materiaal en de schoonheid er van.
Haar werk is divers en vrij te noemen. Schalen, potten en vazen, sculpturen en objecten wisselen zich af. Het werk ‘ontstaat’ onder haar handen. Haar voorkeur gaat uit naar naturel gekleurde glazuren, maar ook daarin laat zij zich verrassen, want na het bakproces kunnen glazuren er anders uitzien dan verwacht.
In haar werk gebruikt Ria oa. Het Raku stoken als specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke kleuren en patronen in het werkstuk te krijgen. Deze techniek geeft haar werk een natuurlijke en spontane uitstraling.
Het werk van Ria ademt zee en strand. Ze jut! Ze jut allerlei aangespoelde en door het zout verbleekte materialen. Bij voorkeur hout. Een grillig stuk hout wordt zo een greep van een deksel van een pot of een toevoeging aan een object. Dat maakt haar werk spannend. Ook de structuren van zand, gras en water fascineren en inspireren haar. De prachtige fotoreeks op haar website illustreert dit heel mooi – www.quasiart.nl
En nu heeft ze gedroogd boomschors in handen en laat ze zich wederom verrassen door dit materiaal dat zij zal gebruiken in nieuw, verrassend werk. Galerie Lud!ek zal haar met belangstelling volgen.
Ondertussen is Ria’s werk galeriewaardig en heeft zij in 2017 en 2018 geëxposeerd in het Mauritshuis, Willemstad in het kader van de Kunst - en cultuurroute 2018 Moerdijk. In 2019 is zij ook weer van de partij.

Comments are closed.