Lentemarkt rond Poldersche Molen bij Maasdam
Begroet de lente in de polder! Onder dat motto organiseert de vriendengroep “Maasdamse Wieken” op 25 maart a.s. een feestelijke dag rond de Poldersche Molen in Maasdam/Sint Anthoniepolder. De hele dag zijn er activiteiten voor kinderen en volwassenen, er is een kleur- en knutselwedstrijd voor de jeugd en de “Maasdamse Wieken” voert actie om nieuwe vrienden te werven. De opbrengst van het lentefeest in de polder is bestemd voor het onderhoud van de beide molens in Maasdam en Sint Anthoniepolder.
Rond de poldermolen is die zaterdag een markt ingericht met kramen waar paaskaarsen kussens, vogelnestkastjes, vogelvoer, miniplantjes en zaden worden verkocht. Er wordt koffie, thee, chocolade en limonade aangeboden, met de molenkoeken van de bekende plaatselijke bakker Jan de Koning. Voor de kinderen is er een grabbelton, zij kunnen eieren versieren en er wordt een fotopuzzeltocht gehouden.
Op het feestprogramma, dat huis-aan-huis in Maasdam en Cillaarshoek wordt verspreid, is een tekening van de molen afgedrukt die kinderen t/m 8 jaar kunnen kleuren. Oudere kinderen wordt gevraagd zelf een tekening van de molen te maken of een model te knutselen. Voor elke leeftijdscategorie zijn daar leuke prijzen mee te winnen. Kleurplaten, tekeningen en knutselwerken kunnen op de lentemarkt worden ingeleverd.
Tijdens de dag voert de vriendengroep “Maasdamse Wieken” een wervingsactie voor nieuwe vrienden van de Maasdamse molens. Behalve de Poldersche Molen aan de Polderdijk staat aan de Gatsedijk in Maasdam de korenmolen De Hoop, die dateert uit 1822 en vorig jaar zijn 200-jarig bestaan heeft gevierd. Vrienden van de beide molens ontvangen regelmatig een nieuwsbrief over de activiteiten en ontwikkelingen rond de molens. Verder is er ieder jaar een “vriendendag”. Voor alle nieuwe vrienden van de Maasdamse molens ligt er op 25 maart een presentje klaar.
De historische Poldersche of Sint Anthonymolen is in 1842 gebouwd ter vervanging van een veel kleinere poldermolen die te weinig capaciteit had. Vermoedelijk stond in dit gebied al sinds 1514 een molen. Bij calamiteiten en festiviteiten wordt de Poldersche Molen nog ingezet om water uit de polder naar de Binnenmaas te malen. Het gevlucht (de wieken) is met zijn 28,6 meter een van de grootste van Nederland. Meta Bosch-Gravestein is sinds april 2022 molenaar op deze molen.