Plaats: Heinenoord
Locatie: ’t Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Begindatum: 29 november 2018
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum: 29 november 2018
Eindtijd: 22:00

Loopgraven vol dood en verderf, verwoeste dorpen en steden, miljoenen ontheemde burgers. Vier jaar lang maakt de Eerste Wereldoorlog wereldwijd slachtoffers. Nederland blijft buiten de strijd. Maar het neutrale Nederland worstelt met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie, schaarste en de neutraliteit. De neutraliteit van Nederland wordt gerespecteerd, maar alleen zolang die neutraliteit de tegenstanders niet bevoordeelt. Dat betekent voortdurend schipperen om beide partijen tevreden te houden. Wat is de aanleiding voor deze oorlog, die voornamelijk in de loopgraven wordt uitgevochten? Wat betekent neutraliteit, mobilisatie en het opvangen van vluchtelingen voor de economie en voor de samenleving, in het bijzonder die van de Hoeksche Waard.

Alsof het nog niet genoeg is grijpt de Spaanse griep om zich heen en van medio 1918 tot in 1919 maakt deze griep tientallen miljoenen doden, ook in de Hoeksche Waard. Hoe kan het dat deze griep zo’n epidemisch karakter heeft gekregen en kon uitgroeien tot een griep-pandemie?

De lezing wordt gegeven door Will van Velsen-Griffioen en Dini Heijden. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang lezing 19.30 uur. Aanmelden voor de lezing is verplicht via https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/120-de-hoeksche-waard-tijdens-de-eerste-wereldoorlog-1914-1918-en-de-spaanse-griep. Let op: wij rekenen op u na aanmelding, u kunt in principe niet annuleren. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Hoeksche Waard.

Toegangsprijs: € 10,00

Overige informatie:

Entree bedraagt € 10,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum, houders van de Museumkaart en bibliotheekpas betalen € 7,50.

Comments are closed.