Plaats: Heinenoord
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Begindatum: 10 november 2018
Aanvangstijd: 14:00
Einddatum: 10 november 2018
Eindtijd: 16:00

De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum speelde zich af aan het begin van de Opstand tegen de Spaanse overheersing. De opstand tegen Spanje was een strijd voor onafhankelijkheid, waarbij de religieuze tegenstellingen zich verhardden.

Op 1 april 1572 werd Den Briel ingenomen door de watergeuzen, onder aanvoering van Lumey. Vooral de katholieke godsdienst was het mikpunt van de geuzen. Lumey lustte de papen rauw! Steevast maakten Lumeys mannen jacht op rooms-katholieke geestelijken, of die de opstand nu hadden gesteund of niet. Was seculier pastoor Andries Wouters een van de Martelaren van Gorcum, die werden opgehangen op 9 juli 1572?
Roy Tepe, gastconservator van het Gorcum Museum vertelt over deze belangrijke gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis, hij illustreert zijn verhaal met talrijke afbeeldingen uit Nederland, Europa en de wereld.

De lezing vindt plaats op zaterdag 10 november 2018. We starten in ’t Hof van Assendelft, inloop vanaf 13.00 uur en aanvang lezing 13.30 uur. Daarna gaan we naar de tegenover ’t Hof gelegen hervormde kerk, waar we op zoek gaan naar sporen van Wouters en zijn tijd. We eindigen tenslotte bij de expositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’ in Oost-Leeuwenstein en sluiten rond 16.30 uur af met een drankje.

Aanmelden voor de lezing is verplicht via https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/119-lezing-de-martelaren-van-gorcum . Let op: wij rekenen op u na aanmelding, u kunt in principe niet annuleren.

Toegangsprijs: € 15,00

Overige informatie:

Entree bedraagt € 15,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum en houders van de Museumkaart betalen € 12,50.

Comments are closed.