Plaats: Heinenoord
Locatie: Museum Hoeksche Waard , Hofweg 13 | 3274 BK Heinenoord.
Begindatum: 15 april 2020
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum: 15 april 2020
Eindtijd: 22:00

Lezing jan Brokken, 15 april Een epos van grote moed

Moed hebben. De juiste keuze maken. Het goede moment. Dat is het levenswerk van Consul Zwartendijk, die tienduizend Joden redde. Jan Brokken haalde alles boven water in zijn boek “De Rechtvaardigen”. De gepassioneerde schrijver vertelt er meeslepend over op woensdagavond 15 april in het Museum Hoeksche Waard.
Hoe een Nederlandse consul duizenden levens redde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte Jan Zwartendijk in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

In “De rechtvaardigen” beschrijft Jan Brokken het verhaal van Jan Zwartendijk afkomstig uit een echte Rotterdamse familie, zijn leven en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd.
Consul A.M. de Jong in Stockholm volgde dezelfde werkwijze als Jan Zwartendijk en hielp in 1941/42 de broers Snijders aan een vluchtweg naar Engeland. De oud-leraar Dick Snijders uit Oud-Beijerland beschrijft in zijn boek ‘Dordrecht Stockholm Londen’, dat binnenkort verschijnt, de Engelandvaart van zijn vader en oom en de contacten die ze hadden met consul De Jong.

Deze avond is in samenwerking met De Bibliotheek Hoeksche Waard, Museum Hoeksche Waard en de historische verenigingen en staat in het teken van 75 jaar bevrijding. In de pauze signeert Jan Brokken zijn boeken en is er gelegenheid om boeken van hem te kopen.

Woensdagavond 15 april van 19.30 tot 22.00, inclusief pauze, inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden kan via de website van het Museum Hoeksche Waard: museumhw.nl
Toegang: € 15,00 (inclusief 1 consumptie) leden van de bibliotheek of vrienden van het Museum HW of de historische verenigingen krijgen € 2,50 korting.
Adres: Museum Hoeksche Waard, Hofweg 13 | 3274 BK Heinenoord.

Bij een aantal aanmeldingen > 50 zal de lezing gehouden worden in de Nederlands Hervormde kerk aan de Hofweg nr 2A

Toegangsprijs: € 15,00

Overige informatie:

Comments are closed.