Het Rien Poortvlietmuseum heeft dit jaar weer een unieke expositie “De Wereld van Rien Poortvliet” met de originele werken die hij gemaakt heeft tijdens zijn carrière: zijn reclamewerk, illustraties van boeken, zijn familie, vrienden en de inspiratiebronnen als de natuur, zijn geloof, de jaren op het platteland en natuurlijk de kabouters.
De kabouterzolder heeft het thema: De wereld van de kabouter en vele originele werken uit de kabouterboeken zijn hier te bewonderen.

In het Rien Poortvietmuseum staat dit jaar een nieuwe tentoonstelling met als thema “De wereld van Rien Poortvliet” centraal.
Naast de bekende natuurtaferelen spelen mensen een belangrijke rol in het leven van Rien Poortvliet. Je komt ze dan ook met grote regelmaat tegen in zijn boeken. Of het nu gaat om hemzelf, zijn familie, (jacht)vrienden, leden van het Koninklijk Huis of totaal onbekende personen, Rien zette ze met veel allure en zwier en met treffende gelijkenis neer. Het museum wil u ook dit jaar laten zien dat Rien niet alleen de natuur voortreffelijk in beeld bracht maar dat hij zeker ook de portretkunst als geen ander beheerste.
Illustraties
Een uniek item dit jaar is een expositie van reclametekeningen, illustraties en boekomslagen uit de periode voordat Rien Poortvliet doorbrak met zijn eigen boeken. U treft hier tekeningen en aquarellen aan uit o.a. De geschiedenis van de Lage Landen, Saskia en Jeroen en Lotje, stuk voor stuk werken van de bekende schrijver Jaap ter Haar. Eveneens afbeeldingen die de kaft sieren van romans van Ter Haar en Annie Oosterbroek-Dutschun. Nooit eerder waren deze originelen voor het publiek te aanschouwen.
Inspiratie
Het museum geeft u ook een kijkje in zijn inspiratiebronnen: zijn verblijven op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en de Veluwe, de jacht en de godsdienst. Ook de kabouters ontbreken niet.
Atelier
Tot slot nog iets bijzonders: Rien Poortvliets werkplek heeft nu 25 jaar na zijn overlijden een prominente plaats verworven in het museum. Zijn werktafel en stoel, de tekenplank waar hij veel op werkte, een heel leger penselen en kwasten, tubes verf, tekenpotloden en-stiften en paletten met verdroogde verf. Alle attributen zijn origineel. De ruimte waar zijn atelier gedeeltelijk is neergezet, is zo authentiek mogelijk ingericht met tekeningen, schilderijen van mens en dieren die Rien zo koesterde en die hij zo veelvuldig heeft vastgelegd met potlood en penseel.
Kabouter zolder
Ook hier wordt “De wereld van de kabouter” in beeld gebracht met originelen uit de kabouterboeken. Daarnaast kunnen kinderen zelf aan de gang met verven, knutselen, spelen in een unieke sfeer rond de kabouterwereld.

Comments are closed.