Plaats: Heinenoord
Locatie: Museum Hoeksche Waard, Hof van Assendelft Hofweg 13 3274 BK Heinenoord – Hofweg 13
Begindatum: 31 oktober 2019
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum: 31 oktober 2019
Eindtijd: 21:30

In het kader van de tentoonstelling De draad kwijt organiseert het museum lezingen en andere evenementen. Op 31 oktober verzorgt Marjolein van der Stouw, medewerkster textiel van het museum, een avondvullend programma over de klederdracht van de Hoeksche Waard.

Haar verhaal begint bij de typische eigenschappen van een Nederlandse klederdracht. Daarna zoemt zij in op de lokale variatie hierop die de inwoners van de Hoeksche Waard droegen. Gedurende de negentiende eeuw werd in de Hoeksche Waard algemeen de dracht gedragen. Na de Eerste Wereldoorlog waren er steeds minder vrouwen die de dracht gingen dragen. Steeds meer meisjes namen na hun belijdenis geen dracht meer aan. Voor de oudere generatie werd de dracht veel te duur.

In haar betoog stipt zij de verschillende onderdelen van de dracht afzonderlijk aan. Zo gaat zij uitgebreide in op de krullen (het ijzer) en de typische muts. Deze mutsen heten krullenmutsen of keuvels. Ook bespreekt zij de onderkleding, die schuil ging onder de dracht.

Mode verandert snel. Een klederdracht veranderde daarentegen heel langzaam. Maar de dracht van de Hoeksche Waard veranderde wel degelijk. Dit is heel goed te zien bij de manier waarop de vrouwen het ijzer met de krullen en de muts droegen.

Bezoekers voor deze lezing betalen € 10,– per persoon. Vrienden van het museum, houders van de Museumkaart of Rotterdam Pas betalen € 7,50

Inloop v.a. 19.00 uur. De lezing is van 19.30 tot 21.30 uur

Toegangsprijs: € 10,00

Overige informatie:

Comments are closed.