Momenteel is in het Museum Hoeksche Waard de tentoonstelling Van haokmust tot bouwhelm te bewonderen, een historisch overzicht over de positie van de vrouw in de Hoeksche Waard en daarbuiten. Directeur Dirk Jan List geeft op 25 mei een lezing over het onderwerp.

----
Lezing “De positie van de vrouw, toen en nu”
De tentoonstelling “Van haokmust tot bouwhelm” in Museum Hoeksche Waard is een eerbetoon aan vrouwen in het algemeen en in de Hoeksche Waard in het bijzonder. Suze Groeneweg uit Strijensas, de eerste vrouw in de Tweede Kamer, markeert een kantelpunt in de geschiedenis. Vanaf hier kregen vrouwen steeds meer rechten. Zo kregen de gehuwde vrouwen in 1957 hun handelingsbekwaamheid terug. Deze handelingsonbekwaamheid hadden zij overigens te danken aan de Franse Keizer Napoleon. Tegenwoordig hebben we succesvolle vrouwelijke coureurs, truckers en voetballers, voorheen alleen mogelijk voor mannen.
In de achttiende eeuw kon ambachtsvrouwe Sara Louisa du Faget van Assendelft hier alleen maar van dromen. Als vermogende vrouw had zij zo haar vrijheden. Echter, ook zij was gebonden aan strenge etiquette. Als ongehuwde moeder haar kind opvoeden was niet mogelijk. Hebben vrouwen over het algemeen genomen de strijd om gelijkwaardigheid in beroepen gewonnen, gelijkheid in de financiële honorering is er doorgaans nog steeds niet.
In deze lezing staat directeur Dirk-Jan List stil bij de positie van vrouw in het algemeen in de afgelopen drie eeuwen. In het tweede deel staan we stil bij een aantal succesvolle vrouwen uit de Hoeksche Waard in bijzondere beroepen.
De lezing vindt plaats op donderdagavond 25 mei, in ’t Hof van Assendelft, Hofweg 13 te Heinenoord. Inloop met consumptie om 19.00 uur; lezing begint om 19.30 uur. Pauze met consumptie om 20.15 uur en afsluiting rond 21.30 uur. Kosten 12,50 euro (incl. consumpties).

Reserveren en betalen graag via www.museumhw.nl bij evenementen

Comments are closed.