Plaats: Mijnsheerenland
Locatie: Laurentiuskerk
Begindatum: 27 mei 2023
Aanvangstijd: 20:00
Einddatum:
Eindtijd:

Op zaterdag 27 mei 20.00 uur organiseert Musica Laurentius weer een “Orgelconcert bij kaarslicht”. Het concert wordt gegeven door de vaste organist Rien Donkersloot. Hij speelt een gevarieerd programma met werken van William Byrd, Mathias Weckmann, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Rheinberger en Anton Heiller.

Toegangsprijs: € 8,- / kinderen tot 12 jaar gratis. Pinnen is mogelijk.

Overige informatie:

Het programma begint met de fantasie in a van William Byrd; het is dit jaar 400 geleden dat Byrd overleed. Vanwege het feit dat het orgelconcert op de zaterdag voor Pinksteren plaatsvindt, klinkt van Matthias Weckmann een drietal variaties over het Pinksterlied “Komm heiliger Geist, Herre Gott”.
Mozart schreef nagenoeg geen orgelmuziek, zijn monumentale Fantasie in f moll schreef hij voor een mechanisch uurwerk met daarin orgelpijpjes. Dit meesterwerk klinkt tijdens het concert op 27 mei; het werk is een mooi voorbeeld van Mozarts interesse in de werken van Johann Sebastian Bach. De Fantasie bevat een tweetal fuga’s en een wonderschoon andante in het midden van het stuk.
De Duitse componist Joseph Gabriel Rheinberger schreef een sonate waarin hij gebruik maakt van de zgn. ‘tonus peregrinus’, de negende Gregoriaanse psalmtoon. Deze psalmtoon werd ook wel gebruikt voor het Magnificat (Lofzang van Maria).
In de driedelige sonate weet Rheinberger een mooie vorm neer te zetten, waarbij de thematiek van het eerste deel in het laatste deel (een doorwrochte chromatische fuga) weer terugkeert.
Rien Donkersloot besluit het concert met de swingende Tanz Toccata van Anton Heiller, wiens honderdste geboortejaar dit jaar herdacht wordt.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.

Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.

Kijk ook op: www.musicalaurentius.nl of de website van Rien Donkersloot: www.riendonkersloot.nl

Comments are closed.