Op zaterdag 13 mei a.s. is het Nationale Molendag. Op deze dag zetten honderden molenaars in Nederland de deuren van hun molens open voor het publiek. Ook de molens van Stichting Molens Hoeksche Waard zijn die dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Op vrijwel alle molens zijn rondleidingen met uitleg over de werking.

Tijdens de Nationale Molendag zijn alle deelnemende molens bij voldoende wind in bedrijf te zien. Voor de kinderen ligt op elke opengestelde molen een gratis molenboekje klaar. Met het boekje kunnen de kinderen stickers sparen bij elk molenbezoek, met een leuke prijs bij een volle kaart. Daarnaast krijgen ze een klein windmolentje.

De Oostmolen in Mijnsheerenland en de Poldersche Molen in Maasdam (foto) zijn de poldermolens van de eilanden. Beide molens herbergen nog een authentieke inpandige molenaarswoning met bedsteden en een houtkachel. Na uitvoerige restauraties in de afgelopen jaren zijn beide molens weer volledig bedrijfsvaardig. Op de Nationale Molendag kun je bij voldoende wind beide molens in bedrijf zien en ervaren hoe op windkracht de polders op peil werden gehouden.

De molens De Lelie in Puttershoek, Windlust in Westmaas, ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, De Hoop in Maasdam, Windlust in Goudswaard, Simonia in Piershil en het molencomplex in Goidschalxoord (Heinenoord) zorgden eeuwen lang voor de grondstof voor het dagelijks brood: meel! Nog steeds wordt er op onder andere de korenmolens van Goudswaard, Piershil, Mijnsheerenland, Westmaas en Puttershoek kleinschalig graan gemalen voor de broodbereiding.
Op Nationale Molendag zijn ook de korenmolens zo mogelijk draaiend te zien en geven de (leerling)molenaars en andere vrijwilligers uitleg over het maalproces. Op De Lelie in Puttershoek en Windlust in Westmaas kunnen kinderen zelf op handkracht graan malen en ervaren hoeveel kracht er voor nodig is om graan fijn te malen. Ook zal er in Puttershoek in de middag tweemaal (om 14.30 en 15.30 uur) een optreden zijn van het Opleidingsorkest van MaasMuziek. In Goidschalxoord worden stroopwafels van “Opstroopwafels” verkocht; stroopwafels met spannende smaken!

Tijdens de Nationale Molendag zijn door het hele land, en ver daarbuiten, zendamateurs bij molens actief. Zo zal er bij Windlust in Goudswaard een zendamateur actief zijn en zal deze radioverbindingen met andere zendamateurs in binnen- en buitenland tot stand brengen.

Comments are closed.