Bij de historische Dorpskerk van Westmaas begint en eindigt een wandelroute van Sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Westmaas. De route voert langs zestien informatieborden, verspreid over het dorp, die vertellen over ingrijpende gebeurtenissen tussen 1940 en 1945.

Het gaat onder andere over het dramatische begin op 10 mei 1940, het verhaal van de Vijf van Greup, de grote brand in mei 1943, de Westmaasse verzetsstrijder Johannes Kolf, de hongerwinter en de bevrijding. Er is in die jaren veel gebeurd in het kleine Westmaas.

De verhalen zijn ontleend aan het boek met herinneringen van (oud-)inwoners aan de oorlogsjaren van de hand van Rook Belder, schrijver van meerdere boeken over de geschiedenis van Westmaas en o.a. secretaris van de Oranjevereniging Koningin Wilhelmina. Zijn boek verscheen in 2015 bij de 70e herdenking van de bevrijding. Nu heeft de plaatselijke Oranjevereniging Koningin Wilhelmina, met steun van enkele sponsors, deze route samengesteld om 75 jaar vrijheid te markeren.

De uitvoerige feestelijkheden die ook voor de herdenking in Westmaas waren voorbereid, zijn wegens de huidige omstandigheden inmiddels uitgesteld tot mei 2021. De wandelroute door het hele dorp was al eerder uitgezet. Tegelijk met de informatie over het uitstel van de plannen heeft de Oranjevereniging half april een folder met de beschrijving van de Sporen-route huis-aan-huis in Westmaas verspreid. De routebeschrijving staat op de www.oranjeverenigingwestmaas.nl

Voor de jeugd is een wandelroute met vragen samengesteld, die ook is te downloaden van de website van de Oranjevereniging of kan worden afgehaald bij Rook Belder, Leeuwendaal 46, Westmaas. Voorwaarde om aan deze wandelroute mee te doen is - overeenkomstig de coronavoorschriften - dat deelnemers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en dat de route alleen of hooguit met twee mensen tegelijk wordt gelopen.

Comments are closed.