In de komende weken kunnen ook in de Hoeksche Waard opnieuw overtollige boompjes en struiken worden ingeleverd en opgehaald. Zaterdag a.s., 20 februari, komen er weer perenboompjes beschikbaar die in de dagen daarna op afspraak kunnen worden afgehaald. In het weekend van 27 en 28 februari organiseert de campagne ‘Meer Bomen Nu’ een vervolg op landelijke inzameling van boompjes, struiken en stekken die overtollig zijn en elders kunnen worden herplant. In de Hoeksche Waard verleent de coöperatie HWDuurzaam opnieuw haar medewerking. Eind januari trok deze actie voor het herplanten van zaailingen hier al veel belangstelling.

In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet zal overleven omdat deze te weinig licht krijgt of op die plek ongewenst is. De campagne ‘Meer Bomen Nu’ roept alle Nederlanders op om de tuin in te gaan en zaailingen en stekken te verzamelen en in te leveren bij één van de 55 inleverpunten in het hele land. 900 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten langs boerenakkers, industrieterreinen of nieuwe in voedselbossen, zorgen er daarna weer voor dat de ingezamelde zaailingen de kans krijgen om een volwassen boom te worden.

Voor de Hoeksche Waard is het inlever- en afhaalpunt voor de actie in de komende weken opnieuw het erf van Piet Jansen, bestuurslid van HWDuurzaam, aan de Maasdamseweg 10, 3295 LC ’s-Gravendeel. Jansen haalt komende zaterdag opnieuw 150 perenboompjes (Conference) op, die in de dagen daarna corona-proof en gratis bij hem kunnen worden afgehaald. In het weekend daarna, op zondag 28 februari tussen 13.00 en 17.00 uur, is op zijn adres ook het vervolg op de landelijke uitwisselingsactie. Piet Jansen verzoekt iedereen die iets wil komen afhalen of inleveren om zich tevoren bij hem te melden via zijn e-mail adres: pjjansen10@hotmail.com Hij kan dan met iedereen aparte afspraken maken om, binnen de beperkingen van de lockdown, volgens de regels die ook gelden voor winkels, boompjes en struiken te komen afhalen en aanbieden.

De huidige ecologische situatie vereist een urgente en grootschalige actie. Daarom steken Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda samen deze winter de handen uit de mouwen om minimaal 1 miljoen bomen en struiken gratis weg te geven. Bomen planten is naar hun mening de oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen én mensen de mogelijkheid te geven zelf iets bij te dragen.
Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de organisatoren is dat over twee jaar elke gemeente een plek zal inrichten waar iedereen zaailingen kan inleveren en gratis weer kan ophalen.
Meer informatie: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing

Comments are closed.