100e geboortedag van dichter Wim de Vries
Plaats: Puttershoek
Locatie: Bibliotheek Puttershoek
Begindatum: 25 mei 2023
Aanvangstijd: 20:00
Einddatum:
Eindtijd: 21:30
Donderdag 25 mei is het de 100e geboortedag van arbeider-dichter Wim de Vries (1923-1994) uit Puttershoek. De Bibliotheek Hoeksche Waard en het Platform Zonen en Dochters van Dordrecht staan hier graag bij stil met een speciale avond over het werk en leven van deze bijzondere dichter. Verschillende sprekers zullen verhalen vertellen over en gedichten voordragen van De Vries op donderdag 25 mei vanaf 20.00 uur in de Bibliotheek van Puttershoek.
Toegangsprijs: €
Overige informatie:
De Vries was een van de eerste arbeiders van wie de poëzie ook gepubliceerd werd, zoals in de krant ‘Het Vrije Volk’ en later in eigen dichtbundels. Hij noemde zich dan ook arbeider-dichter. Hij werkte eerst op de suikerfabriek in Puttershoek, maar werd tijdens WOII in Duitsland als dwangarbeider te werk gesteld. Na de oorlog werkte hij o.a. als metaalbewerker en pijpenbuiger bij Fokker vliegtuigenfabriek in Papendrecht. De voornaamste thema’s in zijn vroege werk waren slechte bazen, het eentonige werk in een fabriek en de geringe maatschappelijke status en welstand. Zijn latere werk was meer literair gericht met scherpe observaties. Van Puttershoek verhuisde hij naar Dordrecht om op latere leeftijd weer terug te keren naar zijn geboortedorp aan de Oude Maas.
Van Wim de Vries zijn diverse dichtbundels verschenen, toch lijkt hij in de Hoeksche Waard een beetje vergeten te zijn. Geheel ten onrechte. Zo trad hij in de jaren ’70 en ’80 in Dordrecht samen met de dichter C. Buddingh’ regelmatig op in literaire cafés zoals Bibelot. Hij werkte ook mee aan het Dordtse literaire tijdschrift Letteriek/De Fonteijne. Daarnaast was hij lid van de redactie van WAR, het tijdschrift voor arbeidersliteratuur waarin niet alleen arbeiders, maar ook gevestigde dichters zoals Jan Elburg, Willem Wilmink, Eddy van Vliet en anderen publiceerden.
In 1973 ontving hij de prijs van de Culturele Raad van Zuid-Holland. Van grote invloed was de ontmoeting met de Dordtse dichter C. Buddingh’ (1918-1985). Buddingh’ hielp bij het publiceren van de bundel ‘Van 8 tot 5’ en zorgde er later ook voor dat De Vries optrad op Poetry International in Rotterdam (1977). Na zijn dood (1994) verscheen in 2016 nog een bloemlezing onder de titel ‘Zo vaak heb ik van haar gedroomd’ – verzameld werk van arbeider-dichter Wim de Vries.
De avond is gratis, maar wel graag aanmelden via onze website:
https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/actueel/agenda/100e-geboortedag-van-dichter-wim-de-vries.html