Atlantikwall-erfgoed Dordrecht herontdekt
Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open
Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Strijensas bezoek je voor het eerst een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog die gebouwd is bovenop een kazemat uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de manschappenbunker in Dordrecht gaat open. Hij is uniek in zijn soort door de Flakbedding, een luchtafweergeschut, op het dak. De nabijgelegen kazemat laat zien hoe ruimte werd geboden aan soldaten om te schuilen tegen beschietingen.
Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Dordrecht nam een sleutelpositie in tussen de steden Breda en Rotterdam. Een belangrijke verkeersweg en spoorlijn die over het Eiland van Dordrecht liepen, verbonden Brabant met Zuid-Holland. Wie deze in bezit had, beheerste de verbinding van het gebied ten zuiden van de grote rivieren en Rotterdam.
Langs de buitenste dijken van het Eiland van Dordrecht staan op een regelmatige afstand van elkaar de bunkers als intrigerende betonnen huisjes. Ze zijn gemaakt als groepsschuilplaats, tussen februari en mei 1940, in opdracht van de Nederlandse Staat. De Duitse bezetter bouwde het steunpunt uit met bunkers ter verdediging van de bruggen over het Hollands Diep.
Bunkerdag in Dordrecht en omgeving
In Strijensas vinden we drie verdedigingswerken op elkaar: een dijk, een kazemat en een luchtwachttoren. Je bezoekt ze voor het eerst tijdens Bunkerdag. De luchtwachttoren maakte deel uit van het netwerk van uitkijktorens tijden de Koude Oorlog. De kazemat onder de toren is gebouwd in 1937. Er zijn nog veel originele sporen te zien, zoals de stalen deuren, een nabijverdediging en een schietgat voor de mitrailleur. Buiten zijn er zelfs nog sporen van inslag te zien. Nog een Nederlandse kazemat is te vinden in Dordrecht. De type P Kazemat werd gebouwd als schuilonderkomen tegen beschietingen en bood ruimte aan 13 soldaten. De nabijgelegen manschappenbunker is ingericht als museum. Aan de ene kant zie je hoe de manschappen in deze bunker verbleven. Aan de andere kant is een collectie te zien van spullen uit de oorlog. Interessant aan dit kleine bunkermuseum is dat alles weer werkend is gemaakt. Er staat een bunkerkachel die echt brand, een kleine telefooncentrale, het luchtfiltersysteem en een periscoop waar je doorheen kan kijken.
Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.
Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.
Meer informatie
Meer informatie over de locaties, het programma en de verschillende activiteiten is te vinden op www.bunkerdag.nl.
Wanneer: zaterdag 25 mei 2019 van 10.00-17.00 uur
Prijs: €6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.
Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall
De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u terecht bij:
Deirdre Schoemaker, projectleider Bunkerdag.
deirdre@wenvh.nl
070 416 16 04