Op de avond van de dodenherdenking, op donderdag 4 mei, wordt in Westmaas weer een herdenking gehouden van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking begint met een bijeenkomst in de Dorpskerk, die wordt gevolgd door het leggen van kransen en bloemen bij het oorlogsmonument De Traan naast de kerk en wordt afgesloten met een stille tocht naar de begraafplaats met drie oorlogsgraven. De herdenking wordt georganiseerd door de plaatselijke Oranjevereniging “Koningin Wilhelmina”

De herdenking in de Dorpskerk van Westmaas wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Deze jonge traditie begon in mei 2019, nadat in april 2018 het oorlogsmonument De Traan tot stand was gekomen. In 2020 en 2021 kon de herdenking in de Dorpskerk wegens corona niet doorgaan. Pas in 2022 kon de traditie worden hervat en ook dit jaar wordt weer een bijeenkomst in de kerk gehouden.
Uitgenodigd zijn de nabestaanden van de tien gevallenen van wie de namen op het monument staan. Daarnaast zijn vertegenwoordigers aanwezig van de veteranen, het gemeentebestuur, de kerk en de scholen. Belangstellenden zijn welkom bij de bijeenkomst in de kerk.
Daar spreekt eerst mevrouw Joanne Blaak-van de Lagemaat, wethouder van de gemeente Hoeksche Waard, namens het gemeentebestuur. Later in de dienst houdt Niek Bout een herdenkingstoespraak als nabestaande. Hij is de zoon van Nicolaus Bout, die als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten met anderen in de Hoeksche Waard actief was in het verzet. Nicolaus Bout werd maart 1945 na verraad gearresteerd en werd op 3 april van dat jaar op 29-jarige leeftijd in Rotterdam gefusilleerd. Hij is begraven op de begraafplaats in Westmaas.
Muzikale bijdragen in de herdenkingsdienst verzorgen de sopraan Elma van den Dool en Wim van Herk (piano). Zij vertolken werken van Gabriel Fauré en Franz Schubert. Scholieren van de beide basisscholen in Westmaas dragen gedichten voor tijdens de bijeenkomst, die wordt besloten met het ‘Wilhelmus’. De herdenking in de kerk is live te volgen en achteraf te bekijken via het YouTube-kanaal van de Protestantse gemeente Nieuwland. Dat is te vinden via youtube.com/pkn-nieuwland
Na afloop van de bijeenkomst in de kerk worden bij het oorlogsmonument De Traan kransen en bloemen gelegd. Rond 20.00 uur vindt daar de officiële dodenherdenking plaats met “The Last Post” door Esther van der Mark (trompet) en 2 minuten stilte. Aansluitend maken de genodigden en andere belangstellenden een stille tocht naar de algemene begraafplaats van Westmaas. Scholieren steken daar kaarsen aan bij de drie oorlogsgraven. De herdenking eindigt met een korte ontvangst in het verenigingsgebouw De Munnik naast de kerk.

Comments are closed.