Plaats: Strijen
Locatie: Museum Land van Strijen, Kerkstraat 47 te Strijen
Begindatum: 19 augustus 2023
Aanvangstijd: 11:00
Einddatum:
Eindtijd: 14:00

Tal van eeuwenoude bodemschatten zijn in de Hoeksche Waard opgegraven. Stille getuigen van een verrassend rijk verleden. In samenwerking met de Stichting Archeologie Hoeksche Waard zet de Bibliotheek Hoeksche Waard op19e augustus een fietstocht (20 km) uit langs belangrijke historische highlights in het achterland van Strijen.

Toegangsprijs: €5,50 (plusabonnement), €6,50 (basisabonnement), €7,50 (niet-leden) | incl. versnapering en museumbezoek

Overige informatie:

Startpunt is het museum Land van Strijen in de Kerkstraat te Strijen om 11 uur. Dan voert de fietstocht naar een terpdorp in de eeuwenoude polder Bonaventura. Hier geeft archeoloog Jeroen Ras uitleg over de terpjes uit de elfde en twaalfde eeuw. Vervolgens gaat het verder naar de Middelvliet in Maasdam. Op deze locatie is een Romeins grafveld gevonden. Hier is ook de vindplaats van een unieke Romeinse artsendoos. Dan leidt de route langs het Middeleeuwse Kasteel van Weede, dat gebouwd is in de dertiende eeuw en bij de Sint Elisabethsvloed in 1421 in de golven verdween.

Na een korte rustpauze gaat het verder op de fiets naar de dam in de Maas, die in 1280 werd afgedamd. Tenslotte voert de tocht over de Keizersdijk (circa 1270) naar Cillaarshoek, een oeroud terpdorp. Water was hier de grootste vijand. Vanaf de fiets is bij Strijen nog een overstromingsgat uit de 16 eeuw te zien, een kolkgat. De fietstocht wordt rond 14.00 uur afgesloten met een bezoek aan het museum Land van Strijen, waar tal van archeologische schatten worden bewaard.

Vooraf aanmelden via onderstaande knop. Bij slecht weer (regen!) gaan we een week later.

Zaterdag 19 augustus | Start 11 uur | Kosten zijn inclusief kleine versnapering en museumbezoek | Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de fietstocht niet door | Deelname voor eigen risico.

Aanmelden via onze website:

https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/actueel/agenda/fietstocht-langs-oudheden-in-de-hoeksche-waard1.html

Comments are closed.