In Museum Hoeksche Waard is een verrassende tentoonstelling te zien over het leven van Koningin Juliana en haar verzameling poppen. ‘Juliana, Een eeuw in poppen’ toont aan de hand van unieke poppen uit de Koninklijke Verzamelingen aangrijpende momenten uit haar leven.

Koningin Juliana kreeg gedurende haar leven ruim zeshonderd poppen cadeau. Dat waren in haar jeugd overwegend poppen met Nederlandse klederdracht. Later ontving zij ook poppen van internationale delegaties. De poppen staan symbool voor het land, de cultuur, het beroep of de vereniging van de schenker. De collectie weerspiegelt zodoende de maatschappelijke en historische ontwikkelingen over een periode van bijna een eeuw. In de tentoonstelling zijn circa zeventig poppen uit de Koninklijke Verzamelingen te zien, aangevuld met foto’s.

Bruiklenen van musea in Sommelsdijk en Goes en van particulieren vertegenwoordigen samen met kleding en poppen uit de eigen museumcollectie de klederdracht van de Zuid-Hollandse Eilanden en de provincie Zeeland. Tevens worden herdenkingsvoorwerpen gerelateerd aan Koningin Juliana tentoongesteld.

Museum Hoeksche Waard is de laatste locatie waar deze reizende tentoonstelling door Nederland en Duitsland te zien is. Daarna zullen de poppen voor een bepaalde tijd niet worden uitgeleend. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdagmiddag 28 oktober in besloten kring de tentoonstelling.

De tentoonstelling is van 29 oktober tot en met 26 februari te bezoeken in Museum Hoeksche Waard te Heinenoord. Meer informatie is te vinden via www.museumhw.nl.

Comments are closed.