Plaats: Heinenoord
Locatie: ’t Hof van Assendelft
Begindatum: 21 maart 2024
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum:
Eindtijd: 21:30

Lezing Klederdracht in de Hoeksche Waard

Op donderdagavond 21 maart geeft Marjolein van der Stouw in Museum Hoeksche Waard een boeiende lezing over de klederdracht van het eiland. Zij gaat uitgebreid in op de typische negentiende-eeuwse hoofdbedekking voor vrouwen: het ijzer met krullen en de keuvel of krullenmuts. En hier overheen ging soms ook nog een hoed.

Oude foto’s van de lokale vrouwen in dracht laten zien dat de beter gesitueerden de algemeen heersende mode volgden. De jonge vrouwen op het eiland droegen omstreeks 1865 zelfs de crinoline, een stalen hoepelrok. Weliswaar niet naar het werk, maar wel zondags naar de kerk! Want dan wil je er op je best uitzien.

En wat te denken van opvallende rode onderrokken? Te mooi om weg te stoppen. De minder gesitueerde vrouwen droegen alleen op zondag hun mooie (boven)rok. Doordeweeks liepen zij rond in hun rode baaien (dikke wollen) onderrokken. Daarom stonden de arme buurten bekend als de ‘rode rokken buurten.

De algemene mode veranderde ook in de negentiende eeuw vrij snel. Klederdrachten daarentegen zijn veel statischer. Marjolein zal ook laten zien dat de Hoeksche Waardse klederdracht in de periode 1850-1950 wel degelijk veranderde. Heel langzaam, maar toch…

Locatie: ’t Hof van Assendelft, Hofweg 13 te Heinenoord

Inloop: 19.00 uur; aanvang lezing: 19.30 uur; afsluiting: 21.30 uur

Prijs: 12,50 euro (inclusief twee consumpties).

Aanmelden is nodig : www.museumhw.nl op de homepage.

Toegangsprijs: € 12,50

Overige informatie:

Comments are closed.