Plaats: Heinenoord
Locatie: Museum Hoeksche Waard Locatie ’t Hof van Assendelft Hofweg 13 3274 BK Heinenoord
Begindatum: 17 november 2022
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum: 17 november 2022
Eindtijd: 21:30

Willy Spaan, redacteur en medeschrijver van het boek De Canon van de Hoeksche Waard, geeft op donderdagavond 17 november een lezing in Museum Hoeksche Waard in Heinenoord over de ondergang van de Groote Waard en het ontstaan van de Hoeksche Waard.

In de nacht van 17 op 18 november 2022 is het precies 601 jaar geleden dat de Groote of Zuid-Hollandsche Waard in 1421 door de Sint Elisabethsvloed is verdronken. Voor Willy Spaan een mooie gelegenheid om deze vrij onbekende streekgeschiedenis – dit jaar hopelijk zonder lockdown – in een lezing te herdenken.

Op donderdagavond 17 november vertelt zij hoe het kon gebeuren dat het bijzondere middeleeuwse deltawerk, de bloeiende Groote Waard, kon eindigen als de Verdronken Zuid-Hollandsche Waard.

Na de pauze laat zij zien hoe de Hoeksche Waard uit een getijdengebied is ontstaan; eerst door ridders en monniken die in de loop van de 15de eeuw de aangeslibde gorzen gingen bedijken. En hoe in de 16de en 17de eeuw de Hoeksche Waard gaandeweg door bedijkingsprojecten van ondernemende regenten, rijke stedelijke kooplieden en herenboeren haar tegenwoordige omvang en vorm kreeg.

De unieke ontstaansgeschiedenis en de streekeigen kenmerken van de Hoeksche Waard zijn het waard om breed bekend gemaakt te worden.

Toegangsprijs: € 10,00

Overige informatie:

Comments are closed.