Plaats: Tiengemeten
Locatie: Landbouwmuseum
Begindatum: 7 september 2019
Aanvangstijd: 10:00
Einddatum: 7 september 2019
Eindtijd: 16:00

Tiengemeten. Op zaterdag 7 september a.s. wordt weer de jaarlijkse oogstdag georganiseerd.
Het is een traditie. Elke eerste zaterdag van september worden de aardappelen gerooid, het graan gedorst, de grond verder bewerkt.
“Natuurlijk is er veel werk aan vooraf gegaan”, vertelt de voorzitter van de activiteitencommissie Johan Dam, Voor de “Oude Polder” is een zaaiplan opgezet en het nodige poot- en zaaigoed de grond in gegaan. De vrijwilligers van het landbouwmuseum zijn druk bezig geweest de grond te bewerken. Naast het museum zijn diverse demonstratieveldjes met verschillende landbouwproducten aangelegd, zodat de bezoekers kennis kunnen nemen van diverse gewassen. Ook gewassen, die vooral vroeger geteeld werden. Zo krijgt een bezoek aan de landbouwveldjes naast een educatief ook nog een nostalgisch karakter.”
En dan……… de oogstdag met diverse activiteiten voor jong en oud.
In de Oude Polder worden de aardappels gerooid. Je kan zien hoe de grond bewerkt wordt. Men is aan het hooien, grubberen, ploegen en eggen. Natuurlijk kunnen de bezoekers helpen bij de verschillende werkzaamheden. Regelmatig rijden de huifkarren getrokken door oldtimer tractoren naar de “Oude Polder” en natuurlijk ook weer terug. De aardappelen die je geraapt hebt, mag je zelfs gratis mee naar huis nemen! Wel moet je voor het zakje om de aarsappelen in te doen een euro betalen!
Bij het museum wordt het graan gedorst; niet alleen machinaal, maar ook nog met de dorsvlegel. Voor de kinderen is er zelfs een speciale kinderdorsvlegel gemaakt, zodat ook zij het zware werk met de dorsvelgel kunnen ervaren. Verder zie je allerlei machines in werking: de graanmolen, de wanmolen, een spruitenplukker, een stroperser enz. De dorsmachine gaat aangedreven worden door een caterpillar!
Op de boerenmarkt is er veel te beleven, o.a. verkoop van landbouwproducten: biologische aardappelen en groente en fruit, honing, mosterd en diverse bakkerijproducten. Verder diverse demonstraties van o.a. de touwslager, de imker, het bewerken van schapenwol, kantklossen, de hoefsmid, het ouderwetse wecken, het maken van mosterd, het vlechten van manden enz. enz.
In het landbouwmuseum worden chips van aardappelen gebakken en kunt u ze natuurlijk ook proeven en kopen!
De kinderen kunnen zich de gehele dag vermaken met diverse activiteiten: Zelf aardappels delven in de Oude Polder. Bij de touwslager kunnen kinderen zelf en springtouw vervaardigen. Dorsen met een speciale kindervlegel. Met een waterstraal proberen zoveel mogelijk blikken om te spuiten.
“We zijn trots, dat we ook dit jaar weer een uitgebreid en afwisselend programma aan kunnen bieden,” aldus Hans de Man, een van de organisatoren van dit festijn, “voor jong en oud is er veel te beleven.”
Ook kabouter Spruiteprak van het Rien Poortvlietmuseum is met zijn vrouwtje op de oogstdag aanwezig. Ze komen je al verwelkomen bij de pont. Natuurlijk kun je naast het Landbouwmuseum ook het Rien Poortvlietmuseum met de kabouterzolder bezoeken. Bij kabouter Spruiteprak kun je ook deelnemen aan verschillende activiteiten: aardappelstempelen, schilderen met natuurmaterialen, van een boomstammetje een kabouter maken, een kaboutermuts versieren, maar ook spelen met de spruitenbaan, bellen blazen, of balwerpen.
Voor de inwendige mens kun je natuurlijk terecht bij “De Gezusters”, naast het Landbouwmuseum en bij de Herberg in de Oude Polder.
U kunt het beste een combi-kaart kopen. Daarbij is de prijs van de overtocht, de entree voor beide musea en het deelnemen aan alle activiteiten van beide musea inbegrepen. De prijs van combi-kaart is voor volwassenen € 12,50 en voor kinderen € 6,25.
De volwassenen betalen voor een tocht met de huifkar naar de oude polder één euro en geldt er voor de toegang van het Rien Poortvlietmuseum i.v.m. de oogstdag een speciale prijs. U betaalt dan € 2,50 entree.
Gezien de verwachte drukte en om problemen met parkeren te voorkomen, adviseren we, indien mogelijk, met de fiets te komen en/of te carpoolen.
Verdere informatie vindt u ook op de website: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

Toegangsprijs:

Overige informatie:

Comments are closed.