Plaats: Oud-Beijerland
Locatie: Kerk op de heul, p/a Kooystraat 32, 3295 BG ’s-Gravendeel
Begindatum: 10 september 2022
Aanvangstijd: 13:30
Einddatum: 10 september 2022
Eindtijd: 17:00

Het tweede weekend van september is traditioneel het monumentenweekend. Eigenaren en beheerders van een Rijks- of Gemeentelijk monument kunnen dan hun bezit voor bezichtiging openstellen aan het publiek.

Onze Stichting zal op Zaterdag 10 september, tussen 13.30 uur en 17.00 uur de Kerk op de Heul,eigendom van de Hervormde Gemeente in ’s-Gravendeel, openstellen.

Er zal weer een gevarieerd muziekprogramma gepresenteerd worden door drie regionaal bekende musici: Bastian Kooy, Sander Barth en Matthijs de Graaf. Zij zullen weer een muzikale reis door de tijd maken. Nieuw is dit jaar, dat zij aan jonge muzikale talenten gelegenheid willen bieden zelf een van de instrumenten in de kerk te bespelen.Lijkt je dat leuk om te doen? Stuur dan even berichtje aan monumentendag2022@outlook.com .Bastian Kooy zal dan het tijdstip waarop je kunt spelen met je afspreken.

Het kerkgebouw is een Gemeentelijk monument, de moeite waard om te bezichtigen. De prachtige gebrandschilderde ramen konden, tussen 1950 en 1962, aangeschaft worden dankzij de financiële bijdragen van de vrouwenkring uit de opbrengst van hun handwerkactiviteiten.Naast de ramen met een bijbelse voorstelling zijn er ook enkele gedenkramen te zien. Het Wereldoorlograam brengt een gezin in de jaren 1940 / 1945 in beeld, het Vredesraam het samenleven in vrede tussen mens en dier naar aanleiding van de bevrijding op 5 mei 1945. Het watersnoodraam brengt de ramp van 1 februari 1953 in beeld. 37 inwoners van ’s-Gravendeel kwamen daarbij om.De radeloosheid van de bevolking wordt in beeld gebracht door een vrouw met een kind op haar arm en een man met opgeheven armen.

Het huidige kerkorgel kon aangeschaft worden dankzij een eenmalige gift van Hfl 60.000,– uit het rampenfonds. De opdracht tot levering werd gegund aan Niels Hammarberg, orgelfabrikant in Göteborg, als blijk van waardering voor de hulp uit Zweden tijdens de februaridagen in 1953.

U bent van harte welkom om te komen kijken en luisteren in de sfeervolle ambiance van dit eeuwenoude kerkgebouw.

Toegangsprijs:

Overige informatie:

STICHTING VRIENDEN KERK OP DE HEUL
p/a Kooystraat 32,
3295 BG ’s-Gravendeel
078 – 6731166
m.boogaard@planet.nl (secretaris)

Comments are closed.