Plaats: Heinenoord
Locatie: Boerderij Oost-Leeuwenstein Dorpsstraat 13 3274 BB Heinenoord
Begindatum: 18 oktober 2019
Aanvangstijd: 13:00
Einddatum: 13 september 2020
Eindtijd: 16:00

In Museum Hoeksche Waard is van 18 oktober 2019 tot 13 september 2020 een tentoonstelling over textiel met als thema “De draad kwijt”.
Textiel in de breedste zin van het woord. Met de expositie De draad kwijt geeft Museum Hoeksche Waard de bezoeker een andere blik op textiel. Laat je verrassen door de rijke variëteit van onze textielcollectie. Alles wat met de textiele draad te maken heeft, komt aan bod in deze expositie. Van klederdracht tot ondergoed, van letterlap tot merklap, van vlaggen tot vaandels, van verstelwerk tot handwerk, van archeologisch textiel tot nieuw gemaakte mode.

Toegangsprijs: € 5,25

Overige informatie:

Textiel, klederdrachten en sieraden
De uitgebreide textielcollectie van Museum Hoeksche Waard staat hoog aangeschreven. De oudste stoplap in de collectie is bijna 300 jaar oud. Naast veel kant, stoplappen en merklappen bevat de collectie ook schoolhandwerk, oranjetextiel en veel linnengoed en katoenen goed uit de eerste uitzet van vele jonge dames. Klederdracht en sieraden zijn een wezenlijk onderdeel van de folklore van de Hoeksche Waard. Het museum heeft onder meer een bijzonder kostbare collectie keuvels (kanten kappen / krullenmutsen), kapothoedjes, schoudermanteltjes rokken en jakjes.
De draad kwijt.
De textielexpositie benadrukt de verschillen tussen de generaties. Tegenwoordig leven we in een consumptiemaatschappij. Oude kleding gooien we weg en we kopen daar nieuwe voor. Zo’n honderd jaar terug was het ondenkbaar om oude kleding weg te gooien. Deze werd vermaakt tot verder gebruik. Het motto van die jaren was “Wees zuinig met je spullen en gooi niet zomaar alles weg”. De draad kwijt is een selectie van verschillende textiele voorwerpen uit de Hoeksche Waard. Verschillende kleuren draden vormen routes door de tentoonstelling zodat de bezoekers letterlijk de draad niet kwijt raken.
Workshops en evenementen
Tijdens de expositie zullen er meerdere workshops en evenementen georganiseerd worden. Er is een modeshow van middelbare school leerlingen. Er is een lezing en er zijn meerdere kinderactiviteiten. Sommige evenementen worden extra belicht door Omroep Hoeksche Waard en huis aan huis bladen, Hoeksche Waard exclusief en het Kompas. Ook via de sociale media en de website worden de evenementen bekend gemaakt.

Comments are closed.