Plaats: Mijnsheerenland
Locatie: Laurentiuskerk
Begindatum: 8 oktober 2022
Aanvangstijd: 20:00
Einddatum:
Eindtijd:

Zaterdag 8 oktober om 20.00 uur zingt het Vocaal Ensemble Serenade, onder leiding van Mariët Kaasschieter, een programma met oude muziek. David van Ooijen bespeelt de luit.

“Vom Tod alla Vita” is de titel van een nieuw programma van Vocaal Ensemble Serenade waarin zij muziek uit de 16e eeuw op Duitse en Italiaanse teksten laat horen. Het koor zal dit voor een deel a capella uitvoeren en sommige werken zullen door David van Ooijen op de luit worden begeleid.

Toegangsprijs: € 10

Overige informatie:

Het programma opent met een bijzonder werk van Leonhard Lechner. Zijn “Deutsche Sprüche von Leben und Tod” werden door de Duitse muziekwetenschapper Friedrich Blume omschreven als “een dans des doods waarvoor geen gelijke bestaat in de hele geschiedenis van de Duitse muziek”.

Madrigalen waren bijzonder populair in de zestiende eeuw.
De Fransman Philippe Verdelot (± 1480-1535) wordt in het algemeen beschouwd als de vader van het Italiaanse madrigaal. Hij was in ieder geval de vroegste en meest productieve componist in dit genre. Van hem worden twee madrigalen uitgevoerd, waarvan één alleen door mannenstemmen.
De Italiaanse componist Carlo Gesualdo (1566-1613) liet zeven boeken met bijna honderd madrigalen na, waarvan Serenade er vijf uit het eerste boek laat horen.

De Villotte, driestemmige volkse en vrolijke muziek, vormen een mooi contrast met de serieuze teksten en de plechtige meerstemmigheid van de madrigalen. Deze liederen worden gespeeld en gezongen in steeds wisselende bezettingen door de zangstemmen en de luit en eindigen met stralende ogen die niet alleen verliefd doen worden, maar zelfs het duister van de nacht in klaarlichte dag verandert.

Vocaal Ensemble Serenade, in 2016 opgericht door Mariët Kaasschieter, bestaat uit gevorderde amateurs en heeft inmiddels meer dan 10 succesvolle projecten uitgevoerd. Dat Mariët in staat is om Vocaal Ensemble Serenade oude muziek overtuigend uit te laten voeren, bleek wel uit de enthousiaste reacties van de luisteraars die vier jaar geleden het Monteverdi programma hebben bijgewoond.

Van harte welkom!

Comments are closed.