Het mag weer. De winterstop zit er op. Op zaterdag 1 april openen beide musea op Tiengemeten hun deuren.
Beide musea zijn gevestigd aan de veerhaven op het eiland Tiengemeten.

Expositie in het museum
Het Landbouwmuseum Tiengemeten toont op een indrukwekkende en leerzame manier de ontwikkeling van de landbouwmechanisatie uit de vorige eeuw.
De ontwikkeling wordt getoond door middel van grote en kleine machines, werktuigen en gereedschappen. Deze laten de geschiedenis van de landbouw in brede zin zien, kortom de grote omschakeling van het vele handwerk naar mechanisatie.
Het museum heeft een vaste en een roulerende expositie welke gerelateerd zijn aan de belangrijkste gewassen die geteeld worden: aardappelen, suikerbieten, granen en peulvruchten. Ook de zogenaamde “vergeten” gewassen, zoals o.a. meekrap en koolzaad krijgen aandacht in het museum.
Een nieuwe aanwinst is een rosmolen!
De ervaren gidsen kunnen de bezoeker alles vertellen over teelt en verwerking van de gewassen en het gebruik van alle werktuigen, machines en gereedschappen.

Meccano expositie en kinderhoek
In een aparte ruimte staat de unieke Meccano expositie van de erven van Wim Boer, ooit een vrijwilliger in het Landbouwmuseum. Genieten voor jong en oud en je kan er zelfs met de Meccano bouwen en spelen.
Voor de jongere bezoekers is een speelhoek ingericht met een heuse simulator tractor. Hier kunnen ze ervaren hoe het is om op een tractor te zitten en deze te bedienen.

Demovelden naast het Landbouwmuseum
Op een kleine 1000 m2 naast het museum worden op een volledig biologische manier vele gangbare en vroegere gewassen geteeld.
Naast - tussen en rondom de demovelden zijn akkerranden ingezaaid met een grote verscheidenheid aan planten die insecten aantrekken. Deze biodiversiteit draagt bij aan het natuurlijk evenwicht. Het bloemenmengsel voor de akkerranden wordt in de Hoeksche Waard gebruikt voor de kilometers akkerranden die akkerbouwers op percelen inzaaien.

Ontvangstruimte in het Landbouwmuseum
In het Landbouwmuseum is een ruimte ingericht voor de ontvangst van grotere gezelschappen. Onder het genot van een kop koffie geven de gidsen tekst en uitleg over het eiland Tiengemeten van vroeger en nu. Ook kan hier de lunch/koffietafel gebruikt worden die door de horeca van Tiengemeten verzorgd wordt.

Comments are closed.