Op zaterdag 12 mei a.s. is het Nationale Molendag. Op deze dag zetten honderden molenaars in Nederland de deuren van hun molens wagenwijd open voor het publiek. Zeven van de acht molens van Stichting Molens Binnenmaas zijn die dag van 10:00 tot 17:00 uur geopend.

Het gaat hier om de molens De Lelie in Puttershoek, ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, De Hoop en de Poldersche Molen in Maasdam, de Oostmolen in Mijnsheerenland, de Windlust in Westmaas en het molencomplex in Goidschalxoord (foto). De laatste is wegens omstandigheden geopend tot 14.00 uur.
Tijdens de Nationale Molendag zijn alle deelnemende molens bij voldoende wind en voor zover technisch mogelijk in bedrijf te zien. Voor de allerkleinsten bezoekers ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen-doe-boekje en/of kleurenboekje klaar. Deze boekjes staan vol met puzzels en kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken.

De Oostmolen in Mijnsheerenland en de Poldersche Molen in Maasdam zijn de laatste twee watermolens van de eilanden. Beide molens herbergen nog een authentieke inpandige molenaarswoning met bedsteden en een houtkachel. Na uitvoerige restauraties in de afgelopen jaren zijn beide molens weer volledig bedrijfsvaardig.
Op de Nationale Molendag kun je bij voldoende wind beide molens in bedrijf zien en ervaren hoe op windkracht de polders op peil werden gehouden. Op de Poldersche molen in Maasdam/Sint Anthoniepolder zijn een aantal antieke stationaire motoren opgesteld.

De molens De Lelie in Puttershoek, de Windlust in Westmaas, ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, De Goede Hoop in Mijnsheerenland, De Hoop in Maasdam en het molencomplex in Goidschalxoord zorgden eeuwenlang voor meel als de grondstof voor het dagelijks brood. Nog steeds wordt er op de korenmolens van Westmaas en Puttershoek kleinschalig graan gemalen voor de broodbereiding.
Op Nationale Molendag zijn ook de korenmolens (zo mogelijk) draaiend te zien en geven de (leerling)molenaars en vrijwilligers uitleg over het maalproces. Op De Lelie in Puttershoek kunnen kinderen zelf op handkracht graan malen en ervaren hoeveel kracht er voor nodig is om graan fijn te malen.
Meer weten over de molens in Binnenmaas? Zie www.molensbinnenmaas.nl voor meer informatie.

Comments are closed.